Jak na rychlou domácí paštiku. Víte, jak ji správně zavařit? Poradíme, čím ji okořenit a dochutit
Domácí paštika má tu velkou výhodu, že není příliš složitá. Při jedné práci většinou vznikne takové množství dobroty, že máme vystaráno na několik dnů (pokud ji sterilujeme, dokonce týdnů, ba i měsíců). A v neposlední řadě máme kvalitní domácí výrobek, u kterého si ohlídáme složení a kvalitu surovin.
Paštika na rychlou spotřebu
Játra (mohou být drůbeží nebo vepřová) drobně nakrájíme a restujeme na tuku a cibulce, dokud nejsou hotová (po rozříznutí nejsou uvnitř krvavá). Kořeníme bylinkami (tymián, rozmarýn atd), kořením, dochutit můžeme česnekem, sušenými brusinkami, sekanými mandlemi, troškou kvalitního alkoholu (brandy, portské), houbami apod. Játra lze nastavit tepelně upraveným tučnějším masem. Pak vše rozmixujeme, nalijeme do forem vyložených tenkými plátky slaniny a necháme ztuhnout v chladničce.
Někdy naplněnou formu vložíme do pekáčku, nalijeme kolem trochu vody, aby sahala do 1/3 formy a zapečeme v troubě při 200 °C, dokud povrch nezrůžoví. Nakonec zalijeme povrch rozehřátým tukem a necháme vychladnout.
Paštiku podáváme s pečivem, někdy je lépe ji krájet na porce místo mazání. Podáváme k ní ovocné omáčky, zavařené brusinky, čerstvou i sterilovanou zeleninu apod.
Paštiky
Paštiky, alias masové pomazánky, se nejčastěji připravují z tučnějšího masa nebo vnitřností. Klasickým paštikám dodá nejlepší chuť směs koření v podobě pepře, hřebíčku, tymiánu, bobkového listu a… Podívejte se na všechny paštiky.
Sterilovaná paštika
Pečené nebo vařené maso (vepřové, drůbeží, zvěřina apod) a syrová játra najemno umeleme spolu s nakrájenou slaninou a syrovou nebo lehce orestovanou cibulí. Ochutíme solí, kořením, přidáme vývar a rozmixujeme. Můžeme přidat i syrová vejce na zjemnění. Výsledná hmota by neměla být moc hustá, aby šla paštika dobře mazat na pečivo. Čisté sklenice můžeme vyložit tenkými plátky slaniny a hmotu plníme do 2/3 jejich výšky. Uzavřeme a sterilujeme 2 hodiny při 100°C.
Paštikové koření
Koření můžeme koupit namíchané nebo si připravit domácí. Obsahuje obvykle
1 díl mletého pepře
1 díl mletého nového koření
1 díl mletého zázvoru
½ dílu muškátového oříšku
½ dílu muškátového květu
½ dílu mletého hřebíčku
½ dílu majoránky nebo tymiánu
Složení se může samozřejmě lišit podle vašich chutí a preferencí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Slupky z cibule do koše nepatří. Využijete je jako koření, uplatní se ve vývaru a vylepší i vařenou rýži
Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Kořenová zelenina v nich nesmí chybět, především mrkev, celer a petržel
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Komentáře