Jak sbírat houby. Jak je zpracovat a využít v kuchyni
Říká se, že Češi jsou národem houbařů - a je to pravda. Přesto, že různé jedlé houby rostou téměř po celý rok, ta pravá houbařská sezóna pro nás začíná v druhé půlce léta a na podzim. Houbařským žním by měly předcházet deště a také teplé počasí, pak se opravdu máme na co těšit. Houbaření je pohodový relax na čerstvém vzduchu, kdy navíc spojíme příjemné s užitečným - vyvětráme se na procházce lesem a navíc obohatíme kuchyni voňavými lesními houbami.
Ať už sběr hub bereme jen jako odpočinek a relax na čerstvém vzduchu v tichém lese a nasbírané houby pak rozdáme rodině, přátelům či sousedům...nebo houby sbíráme pro vlastní spotřebu, protože milujeme chuť a vůni houbových polévek, smetanových houbových omáček, zapečených jídel s houbami nebo různých houbových zavařenin, dnes prostě houbaří téměř každý.
Ve sběru hub platí určitá pravidla
Snad nejdůležitějším pravidlem je - co neznám, to nesbírám. Sbíráme pouze ty druhy hub, které poznáme se stoprocentní jistotou. Ostatní necháme v lese.
Jak zpracovat čerstvé houby
A když už nás potkalo houbařské štěstíčko a my nasbírali ty "svoje" houby, je třeba je domů donést v obalu, kde se nezapaří - tedy nikoliv v igelitce, ale v obale, ve kterém houby mohou "dýchat", nejlépe ve vzdušném košíku. Domů přinesené houby pak co nejdříve zpracujeme.
Mohlo by vás zajímat
Čerstvé houby zpracujeme v kuchyni přímo, do některé z houbových omáček, sytých polévek s houbami nebo do oblíbené houbové smaženice. Receptů na houbové dobroty je nepočítaně, vybrat podle své chuti si může každý z nás.
Jak dlouho houby vařit?
Při nedostatečném provaření hub - i těch jedlých - mohou strávníky potrápit potíže v podobě bolesti žaludku, nevolnosti či dokonce lehké otravy, a tomu se samozřejmě chce každý vyhnout.
Zpracování přebytků hub
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mohlo by vás zajímat
Usušit houby dá dost práce. Potom je třeba dbát i na to, aby všechno to starání se kolem sušení nepřišlo vniveč a sušené houby se špatným skladováním nezkazily. Víte, jak sušené houby dobře uchovávat?
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře
16. 5. 2024 03:35
13. 5. 2024 15:14