Jak připravit bramborové krokety: Využijte přebytek bramborové kaše z přechozího dne
Krokety se v minulosti považovaly za lepší přílohu než hranolky. Nejspíše však jen z důvodu časové náročnosti, protože jejich příprava trvá o něco déle oproti přípravě hranolek. Do kroket lze využít přebytečné suroviny, především bramborovou kaši.
V dětství pro nás byly krokety vzácnou pochoutkou, kterou jsme si dopřávali jen v letních měsících na koupališti. To jsme však ještě netušili, jak snadno se dají připravit doma a že do nich můžeme zužitkovat bramborovou kaši z předchozího dne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit bramborové krokety
K přípravě bramborových kroket jsou potřeba předem uvařené brambory (nejlepší jsou moučné, tedy varný typ C) nebo zbylá bramborová kaše.
- Do rozšťouchaných brambor s trochou rozpuštěného másla vmíchejte vejce, sůl, pepř, nastrouhaný tvrdý sýr a koření podle vašich preferencí a chutí.
- Pokud použijete bramborovou kaši, pozor na koření – ochucená již je.
- Přidat můžete i čerstvou petrželku nebo jiné bylinky.
- Postupně do směsi přidávejte strouhanku či mouku do té doby, než přestane být moc lepivá. Směs však nesmí být ani příliš hustá, aby výsledné krokety nebyly hutné.
- Krokety můžete ozvláštnit náplněmi. Ať už zvolíte kostičky sýru, šunku, sušená rajčata či ochucený špenát, rozhodně nesáhnete vedle.
- Poté mokrýma rukama tvarujte krokety – kuličky, šišky, placičky, jaké tvary vás napadnou. Jen se snažte o tvary menší, aby se dobře propékaly.
- Připravené krokety ještě obalte v rozšlehaném vejci a následně ve strouhance. Toto opakujte dvakrát, aby se při smažení vytvořila pevná krusta, která udrží obsah uvnitř.
- Nakonec je smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova, upečte v troubě nebo připravte v horkovzdušné fritéze.
- Hotové krokety vkládejte na papírový ubrousek, který absorbuje přebytečný tuk.
S našimi tipy určitě zvládnete chutné krokety, které vás vrátí zpět do dětských let. Jsou skvělé jako chuťovka s libovolným dipem nebo zeleninovým salátkem, ale také v podobě přílohy.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře