Italský chléb focaccia: Poradíme, jak si připravit tuto lahůdku nejen k vínu
Focaccia je typický druh italského chleba. K jeho přípravě vám postačí jen pár základních surovin, které poté stačí doplnit čerstvou či sušenou zeleninou a bylinkami. Důležité je dbát na kvalitu použitých ingrediencí.
Focaccia je oblíbeným pečivem jen tak samostatně k vínu nebo namísto přílohy třeba k zeleninovému salátu. Použít ji lze také při přípravě obložených sendvičů. Upečte svou vlastní domácí focacciu, provedeme vás celým postupem její přípravy.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit domácí focacciu
K přípravě tohoto pečiva vám postačí 500 g hladké mouky, 400 ml teplé vody, balíček sušeného droždí (nebo polovina kostky droždí čerstvého) a 3 lžičky soli. Dále jsou pak potřeba nakrájená sušená rajčata a olivy, provensálské koření a 50 ml olivového oleje na její polití.
- Do mouky vlijte teplou vodu, přisypte droždí a sůl. Těsto propracujte tak, aby se v něm začaly tvořit bublinky. Nebojte se jeho lepivosti, je žádoucí.
- Tip 1: Voda musí být dostatečně teplá, ale její teplota nesmí přesahovat 40 °C, aby nepoškodila kvasinky obsažené v droždí.
- Nyní do těsta přidejte rajčata, olivy, koření a případně i čerstvé bylinky. Ingredience naložené v oleji před použitím sceďte.
- Tip 2: Zeleninu a bylinky nemusíte zapracovávat přímo do těsta, můžete jimi ozdobit až focacciu připravenou k pečení.
- Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout do jeho dvojnásobku, tedy asi hodinu.
- Těsto vložte na plech vyložený pečicím papírem a namočenýma rukama ho rozprostřete po celé ploše, jeho tloušťka by měla být ideálně 2–3 cm.
- Plech s připraveným těstem zakryjte utěrkou a nechce 10–15 minut odpočinout.
- Do odpočinutého těsta dělejte pomocí prstů důlky a následně na těsto nalijte olivový olej a osolte ho hrubozrnnou solí.
- Focacciu pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu asi 20 minut, do zlatavé barvy.
Kromě sušených rajčat a oliv můžete použít i česnek, cibuli, papriky a další zeleninu, ať už čerstvou nebo sušenou. Ani v případě bylinek se fantazii meze nekladou, např. rozmarýn je v kombinaci s rajčaty a česnekem opravdu delikátní.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Sušená rajčata: Jejich příprava je jednoduchá a stačí jen pár ingrediencí, pozor ale na na bylinky, které použijete
Královnou italských chlebů je focaccia. Upečte si ji podle originálního receptu!
Jak pracovat se sušeným droždím? Stačí jen přimíchat do těsta a nechat kynout
Komentáře