Jak připravit lívance? Známe celou řadu receptů na tento výborný moučník
Lívance i lívanečky připravujeme z mléka, vajec a mouky. Nakypřit je můžeme droždím nebo kypřicím práškem. Smažíme je na lívanečníku nebo na pánvi a při podávání je po libosti zdobíme. Chutnají úžasně, nejlepší jsou čerstvé.
Různá těsta na lívance
Lívance můžeme nakypřit pomocí droždí, kvásku, kypřicího prášku a bílkového sněhu. Těsto můžeme obohatit ovesnými vločkami, obarvit kakaovým práškem, doplnit strouhanými jablky nebo rozmačkaným banánem. Těst na lívance je celá řada a kromě obyčejné bílé mouky se používá celozrnná pšeničná (např. špaldová) nebo pohanková.
Jak smažit lívance
Lívance jsou další z řady smažených moučníků, stejně jako koblihy a vdolky, jenže tentokrát nám na smažení stačí tuku daleko menší množství. I proto jsou lívance dobrotou, kterou chystáme častěji, třeba jako skvělou snídani. Dají se připravovat dokonce bez tuku.
- Lívance smažíme na lívanečníku, který nám pomůže vytvořit pěkný tvar lívanců.
- Pokud lívanečník nemáme, můžeme to zkusit pomocí vykrajovátek, stačí je položit na pánev, nalít do nich těsto a po chvilce je zdvihnout - tvar lívanců zůstane. Prodávají se dokonce vykrajovátka s vtipnými tvary např. s úsměvem.
- Když nám nevadí nepravidelné tvary, můžeme smažit lívance "jen tak", na obyčejné pánvi.
- Další možností je příprava na elektrickém palačinkovači, některé přístroje se prodávají s vyměnitelnou plotnou a nabízí možnost péct tvary lívanců. A jde to snadno bez tuku.
Jak ozdobit lívance
Zdobit lívance, to nás baví nejvíce. Možností je mnoho, nejčastěji je potíráme marmeládou nebo povidlím, a zdobíme šlehačkou, jogurtem, zakysanou smetanou nebo tvarohovým krémem. Ale můžeme vyzkoušet i nejrůznější sirupy (koupené či domácí), krémy, a hlavně krásně barevné drobné ovoce. Lívance s jahodami, borůvkami nebo malinami nadchnou už na první pohled.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře