Marmeláda z květů černého bezu: Poradíme vám, jak tuto netradiční pochoutku připravit
Bezová sezóna je v plném proudu a vy přemýšlíte, co dalšího si z květů bezu černého připravit? Vyzkoušejte netradiční bezovou marmeládu! Výborně se hodí na wafle nebo palačinky, můžete ji použít na pečivo.
O léčivých účincích černého bezu jste určitě již slyšeli. Naše babičky jej hojně využívaly při léčbě nachlazení, při snižování horečky či zácpě. Vzhledem k tomu, že v přírodě bez roste na každém kroku a je všem dobře dostupný, tak jeho příznivých účinků může využít opravdu každý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Využití černého bezu
V kuchyni můžeme z bezu černého použít jak květy, tak i plody. Nejhojněji jsou využívané květy bezu černého, které sbíráme na začátku léta. Využívají se na přípravu sirupů a čajů, nebo je můžeme dokonce v těstíčku usmažit na pánvi. Na podzim se zase můžeme těšit na přípravu bezinkových likérů z uzrálých plodů.
Bezová marmeláda
Vyzkoušejte letos netradiční marmeládu z květů černého bezu. Překvapí vás její lehce kyselá chuť a nádherně aromatická vůně.
- Na přípravu budete potřebovat 40 květů černého bezu, 1,5 l převařené a již vychlazené vody, 2 limetky, 1 Pektogel a 1 Gelfix 3:1 .
- Čerstvě natrhané květy bezu lehce opláchněte ve studené vodě a vložte zbavené stonků do hrnce s převařenou chladnou vodou.
- Nechte dva dny luhovat. Za pomoci cedníku a plátna sceďte a přidejte šťávu z vymačkaných limetek, které chuť marmelády pozvednou.
- Vše dejte vařit a nechte slabě probublat.
- Následně přisypte Pektogel se 2 lžícemi Gelfixu 3:1. Povařte 5 minut a přisypte zbytek Gelfixu (želírovacího cukru). Vařte dalších 5 minut.
- Plňte do důkladně umytých skleniček a ještě teplé otočte dnem vzhůru. Po 5 minutách otočte zpět.
- TIP: Pokud byste chtěli vyzkoušet další zajímavý nápad, vyměňte vodu, ve které se máčí květy za stoprocentní jablečný džus a následně do marmelády přidejte vanilkový lusk. Budete příjemně překvapeni, jak lahodná a aromatická marmeláda ve výsledku bude.
Zanedlouho v sadech dozrají i meruňky, na postup přípravy marmelády z meruněk se můžete podívat v následujícím video-receptu.
A jaké marmelády si rádi připravuje vy? Budeme rádi, když nám napíšete do komentářů pod tento článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Marokánky: Lahodné placičky nesmí chybět na štědrovečerním stole
Pravá vanilka je při sladkém pečení a vaření nenahraditelná. Poradíme, jak pracovat s luskem, mletou vanilkou i extraktem
Jak na kosmatice: Smažené květy černého bezu jsou delikatesa, kterou si nesmíte nechat ujít
Komentáře