Ryzec je považován za krále mezi houbami. Jedna z nejlepších hub vyniká svou chutí a je skvělá na kmíně i na kyselo
Možná ještě ryzce neznáte, avšak houbaři mají jasno - jedná se o jednu z nejchutnějších hub. Poradíme, jak ryzce v lese poznat, jaké druhy ryzců jsou nejlepší na kuchyňské zpracování a jak je co nejlépe připravit.
Ryzce patří k nejchutnějším českým jedlým houbám a mezi houbaři jsou vysoce ceněné. Krásně voní a chuť ryzců je jedna z nejzajímavějších. Jak tyto houby jednou ochutnáte, už je vícekrát v lese nepřehlédnete.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké ryzce sbírat
Ryzce vzhledem připomínají holubinky. K nejchutnějším patří tři druhy:
- Ryzec pravý má oranžový klobouk a vytéká z něj oranžové mléko.
- Ryzec syrovinka (název odvozen z možnosti přímé konzumace za "syrova") je hnědočervený a má bílé lepkavé mléko, které je cítit po slanečkách.
- Posledním jedlým je ryzec smrkový, který má kořeněnou chuť a vzhledem se velmi podobá ryzci pravému.
Při sbírání dávejte pozor, ať se mlékem neumažete, dělá na oblečení totiž těžko odstranitelné skvrny.
Jak ryzce co nejchutněji připravit
Tato atraktivní houba nám nabízí různé možnosti upravení:
- Ideální kulinářská úprava je ryzce jednoduše osolit, okmínovat a opéct přímo na plotně buď na sucho, nebo na tuku, másle či sádle.
- Dají se též potřít různými marinádami z koření a bylinek a upravit na grilu.
- Ryzec smrkový je delikatesa ve sladkokyselém nálevu připraveném z octa. Využití má ale i další.
- Ze všech druhů ryzců je vynikající tzv. "falešná račí polévka", která má nezaměnitelnou chuť.
- Pokud máte rádi křupavé houby, vyzkoušejte udělat z ryzců škvarky. Podávají se na chleba se sádlem.
Léčivé účinky
Ryzce nebodují jen v kuchyni. Své ceněné místo mají i v lékařství. Patří k účinným přírodním antibiotikům s protizánětlivými účinky a na podporu imunity. Konzumací těchto hub proto uděláme něco dobrého i pro své zdraví.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 14 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 16 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 18 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 19 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho vařit houby, aby se nestaly příčinou nevolnosti či lehké otravy
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Grilované houby si připravujeme kdykoliv. V sezoně použijeme lesní houby, ale žampiony máme po ruce celoročně
Komentáře