Jak smažit v troubě v trojobalu. Jednoduchý postup šetří čas a hodí se i pro více strávníků
Chuť řízků smažených v trojobalu je nepřekonanou klasikou. Zabalit můžeme plátky masa, sýru, hub nebo zeleniny, vše bude chutnat moc dobře. Řízky jsou oblíbeným a žádaným svátečním jídlem, i když se smažená jídla ke konzumaci zrovna nedoporučují.
Smažení v trojobalu v troubě
Možná jste si přinesli několik cuket ze zahrady nebo koupili dva pořádné květáky a chcete usmažit zeleninové, houbové nebo jiné řízky pro více strávníků. Smažení na pánvi by bylo poměrně zdlouhavé a od sporáku byste nemohli odcházet. V takové situaci je příjemnější smažení na plechu v troubě.
- Do hlubšího plechu nalijte olej (asi do 0,5 cm výšky) a nechte ho v troubě dobře rozehřát při teplotě 200 °C (teplotu zvolte podle toho, jak peče vaše trouba). Pokud máte řízků méně, stačí menší pekáč nebo jiná nádoba vhodná do trouby.
- Zda je olej dostatečně horký, snadno poznáte, když do něj vhodíte trošku strouhanky. Olej by měl hned začít probublávat.
- Řízky v trojobalu na plech rozložte do horkého oleje, aby hned začalo probíhat smažení. Pokud byste je dali do málo zahřátého oleje, trojobal by se začal přichytávat ke dnu a odpadávat.
- Buďte opatrní při manipulaci s plechem a horkým olejem, abyste se nespálili.
- Smažení v troubě je sice pomalejší než na pánvi, ale smažit můžete více kousků naráz bez většího hlídání.
- Řízky v troubě bude potřeba otočit, ale nespěchejte na to. Občas je během smažení zkontrolujte a jakmile budou z jedné strany hotové, otočte je už jen na kratší dobu. Řízky se tímto způsobem velmi dobře propečou.
- Při smažení se zmenšuje objem řízků, proto je pravděpodobné, že vznikne prostor na přidání několika menších kousků při otáčení první dávky. Dávejte je z jedné strany, aby se nesmíchaly s těmi skoro hotovými. Když smažení probíhá příliš rychle, teplotu v troubě snižte.
- Pokud už jsou řízky dobře usmažené, čeká vás jejich přemístění z plechu do mísy. Postup vyžaduje opatrnost, zvlášť když máte na plechu více rozpáleného oleje. Buď si zavolejte pomocníka, který vám mísu podrží hned u plechu a řízky do ní opatrně přemístěte, nebo raději plech při vytahování řízků položte na sporák. Je-li třeba, usmažte ještě další dávku řízků.
- Plech po zchladnutí dobře umyjte a očistěte i vnitřní část sporáku.
Jak smažit květák v troubě
Následující video vám ukáže, jak smažit květákové řízky v troubě. Postup je snadný a pohodlný, dá se použít i u jiných řízků. Podívejte se také, jak květák do trojobalu obalit snadno a rychle. Využijte jednoduché postupy, které vám ulehčí práci a ušetří čas, vyplatí se to.
V troubě můžete smažit pouze s minimálním množstvím tuku. Vyzkoušejte třeba karbanátky. Jak na to, poradí náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně smažit řízky? Chystáme je jen občas, při svátečních příležitostech, a když už, tak ať se nám povedou
Jak připravit karbanátky v troubě s menším množstvím tuku. Chutnají výborně a úprava je šetrnější
Trojobal na obalování řízků: Geniálně jednoduchá klasika je svou chutí nepřekonatelná
Komentáře