Jak připravit rychlou šťávu k masu: V základu by neměl chybět silný a chutný vývar
Steaky upravené přímo na pánvi jsou skvělým řešením, když nám dochází nápady co k obědu. Aby maso nepůsobilo na talíři poněkud suše, je třeba k němu připravit chutnou šťávu, která chuť masa ještě více podtrhne.
Univerzální hnědou omáčku není vůbec složité uvařit, pokud se budeme držet základního postupu. Důležitou částí je silný a chutný vývar, přidat můžeme také bylinky, které báječně omáčku provoní a předají jí typickou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit šťávu z výpeku
Po každém restování masa na pánvi nám zbyde "výpek", což je přebytečná šťáva z masa, která je skvělým základem pro omáčky.
- Do ještě horkého výpeku na pánvi vlijeme šálek vývaru a promícháme. Zvýšíme si plamen a šťávu redukujeme tak dlouho, dokud nezhoustne.
- Poté odstavíme pánev a do omáčky vhodíme pár kousků studeného másla a mícháme dokud se nerozpustí. Chuť můžeme doladit solí, pepřem či bylinkami.
Jak připravit šťávu bez výpeku
Šťávu lze připravit také bez možnosti výpeku v základu, příprava zabere pouze více času.
- Na pánvi si rozehřejeme 3 lžíce másla, poté zasypeme hladkou moukou, snížíme plamen a důkladně mícháme, dokud nevznikne hladká jíška. Pražíme tak dlouho, dokud jíška neztmavne.
- V této fázi přilijeme postupně za stálého míchání 2 šálky ohřátého vývaru. Přivedeme k varu a necháme postupně zredukovat do zhoustnutí šťávy.
- Na závěr ochutíme solí, pepřem nebo také bylinkami a můžeme podávat.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře