Jak připravit světlou jíšku? Stačí pouze mouka a tuk, za pár minut je hotovo
Jíšky jsou velkými pomocníky pro zahušťování pokrmů. Světlou jíšku uplatníte do světlých polévek a omáček, ale také při přípravě bešamelu nebo do zapékaných pokrmů. K její přípravě potřebujete pouze dvě ingredience – tuk a mouku.
Jíška nepatří jen do české kuchyně, ale i do těch zahraničních. Tuk je nositelem chuti a zjemní mouku, pomůže se vyhnout hrudkám. Mouka slouží k samotnému zahuštění díky obsahu škrobu. I když se v dnešní době dává přednost jiným možnostem zahušťování pokrmů, jíška má své místo v našich srdcích i kuchyních.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat světlou jíšku
Pro zahuštění omáčky či polévky poslouží světlá jíška, stačí na ni pouhé dvě ingredience:
- Potřebujete stejné množství hladké mouky a tuku (máslo, sádlo nebo olej).
- Tuk nesmí být rozpálen, ale pouze rozpuštěn. Pak do něj přisypte mouku a míchejte do doby, než jíška přestane vytvářet bublinky (zpravidla stačí 1–2 minuty). Hotová jíška jemně voní a neobsahuje hrudky.
- Nenechte ji na sporáku příliš dlouho, aby se nepřipálila. Její barva má být bílá až jemně žlutá.
- TIP1: V případě, že jste všechnu jíšku nevyužili, uložte ji do lednice nebo zmrazte na příště.
- TIP2: Použijte do jíšky tuk, na kterém připravujete suroviny daného pokrmu. Když připravujete pokrm na másle, připravte jíšku z másla. Stejně tak postupujte v případě oleje nebo sádla.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nezapomeňte na pravidlo horkého a vlažného – vychladlá jíška by se měla přidávat do horkého pokrmu a naopak horká jíška do vlažného. Pro delikátní omáčku či polévku bez moučné chuti ji řádně povařte v pokrmu po dobu 15–20 minut. Pochutnejte si na houbové omáčce dle Jitky zahuštěné světlou jíškou:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Připravit jíšku podle názorného videa dokáže úplně každý. Je výborná k zahušťování polévek a omáček, navíc vylepší jejich chuť
Domácí jíšku se vyplatí připravit do zásoby, naše příští vaření pak bude rychlé a snadné. Poradíme, jak jíšku nejlépe uchovat
Komentáře