Marmelády a džemy snadno a rychle uvaříme po malých dávkách na pánvi. Poradíme, jak při vaření postupovat
Ať už dozrávající plody svařujeme do marmelád a džemů, nebo ze švestek vaříme chutná povidla, půjde nám práce pěkně od ruky, pokud budeme suroviny vařit po malých dávkách na širší pánvi. Během vaření dochází k rychlému odpařování přebytečné vody.
Větší ovoce nakrájíme na kousky nebo rozmixujeme, menší plody můžeme nechat celé. Pokud má ovoce tužší semínka a slupky, raději ho nejprve prolisujeme. Poté ovoce smícháme s cukrem a vaříme do zhoustnutí. Kdo chce, přidá želírovací přípravek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit marmeládu nebo džem po malých dávkách
Osvědčený postup jde rychle a snadno, protože malé množství směsi se velmi rychle zahřeje a odpaří. Výsledkem je chutný produkt, na kterém si budeme pochutnávat v následujících měsících. Vzhledem k dlouhé trvanlivosti vydrží i déle:
- Vaření probíhá na pánvi (či v menším hrnci).
- Na pánev vždy dáme přibližně dvě až tři naběračky připravené směsi ovoce a cukru, která při vaření velmi rychle začne houstnout.
- Během houstnutí ji mícháme.
- Ke konci varu provedeme želírovací zkoušku, abychom poznali, že je marmeláda (nebo džem) dobře uvařený.
- Po zhoustnutí hned plníme připravené skleničky (umyté a vypařené), a na pánev dáváme naběračkou další dávku.
- Nejlepší je vařit současně na více plotýnkách, aby nám šla práce svižně od ruky.
- Tento způsob je velmi rychlý, od vaření nebudeme mít mnoho času odcházet.
- Během vaření i nalévání do sklenic jsme opatrní, abychom se neopařili.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit rybízovou marmeládu. Jednoduchý postup zvládnou i začátečníci. Vyzkoušejte nejlepší recepty
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Jak na Sacherův dort podle Josefa Maršálka? Nejdůležitější je kvalitní máslo a trpělivost při výrobě polevy, zdůraznil slavný cukrář
Komentáře