Jak vyrobit vlastní kvásek: Základem jsou pouhé dvě ingredience
Jak si vyrobit vlastní kvásek? Je základem pečení chleba, slouží k ochucení polévek a je vhodný i na přípravu lívanců. K jeho založení vám postačí pouze mouka a voda, které začnou přirozeně fermentovat, tedy kvasit.
Upéct si svůj vlastní kvasový chléb je sen mnoha z nás. Jenže cesta k němu není jen o správném poměru ingrediencí na těsto, dostatečné době kynutí a dobře fungující troubě. Základem je prosperující a silný kvas. Poradíme vám, jak na něj.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vytvořit vlastní kvas
Založení kvasu je opravdu jednoduché. Stačí vám pouze kuchyňská váha, sklenice, celozrnná mouka (obvykle žitná) a voda.
- Do čisté sklenice si odsypte 50 g celozrnné mouky, přilijte 50 g vlažné vody a promíchejte v hustou kaši bez hrudek. Sklenici přikryjte vlhkou utěrkou, kvas potřebuje přísun vzduchu. Směs nechte fermentovat, tedy kvasit při pokojové teplotě.
- Druhý i třetí den ke směsi ve sklenici přidejte 50 g mouky a 50 g vody. Dobře promíchejte, opět zakryjte utěrkou a nechte stát na lince.
- Po 3–4 dnech nastává vhodný okamžik, abyste si odebrali jednu lžíci kvasu, dali ji do nové sklenice a kvas nakrmili – ke lžíci kvasu přidejte opět 50 g vody a 50 g mouky, zamíchejte a nechte fermentovat. Mladý kvas je slabý, tedy první týdny z něj nic kloudného neupečete. Ale vše má svůj čas. Zbylý kvas po odebrání dané lžíce vyhoďte.
- Následujících deset dnů vždy odeberte lžíci kvasu a přidejte stejný poměr vody a mouky (50 g). Takto je potřeba pokračovat každých 12 hodin, dokud kvas nezesílí. Silný kvas má bublinky po celé své ploše, voní po chlebu a přes noc dokáže zdvojnásobit svůj objem (záleží i na teplotě ve vaší domácnosti).
- TIP1: Důležité je používat vždy čisté pomůcky i sklenice, aby kvas nezačal plesnivět.
- TIP2: Kvasu dopřejte čas – může vypadat, že nekvasí. Mějte s ním trpělivost, začne být aktivní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kvas je živý organismus a každý se chová jinak, protože v každé domácnosti jsou jiné podmínky – teplota, bakterie, typ vody, druh mouky. Pokud se vám s kvasem nedaří, nevzdávejte to. Časem budete péct nádherně nadýchané chleby s křupavou kůrkou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře