3 základní postupy při výrobě šunky: Projeví se různými vlastnostmi a chutí šunky
Šunka je masný výrobek z vepřového, hovězího, drůbežího nebo i králičího masa, připravovaný dušením, uzením či sušením. Za její vznik vděčíme našim předkům, kteří ve snaze uchovat maso co nejdéle, ho začali solit, sušit nebo udit.
Šunka se vyrábí třemi základními postupy, které se používají už po celá staletí. Každý výrobek má pak jiné vlastnosti a jinou chuť, což je dáno nejen druhem masa a koření, ale i délkou a teplotou uzení, navíc záleží i na celkovém způsobu zpracování.
Tři postupy při výrobě šunky
Pro domácí výrobu šunky se hodí jen dva z nich:
- Vařená šunka je nejběžnější úprava masa - vyrábí se z celých svalů nebo z lisovaných kousků masa. Po naložení v soli a koření se vaří v šunkovaru a je vhodná i k výrobě domácí šunky.
- Uzená šunka se připravuje z celosvalové kýty nebo kousků libových mas. Jemně uzená již nepotřebuje důkladnou tepelnou úpravu a hodí se k různým kuchyňským úpravám i ke konzumaci zastudena.
- Sušená šunka se vyrábí z vepřového masa nejvyšší kvality. Používá se celá kýta speciálně chovaných zvířat. Nakládá se na několik týdnů až měsíců do soli a posléze se suší i několik let na dobře větraných místech.
Vyzkoušejte s námi vaječnou roládu s šunkou, jejíž přípravu můžete vidět v následujícím videoreceptu:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Panenka, plec, krkovice či lalok: Jak se dělí vepřové maso?
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Komentáře