K čemu se hodí vepřová bránice? Poradíme, jak využít neprávem opomíjenou surovinu
Vepřová bránice je tuková blána, která v těle prasete obaluje střeva a odděluje od nich srdce, plíce a játra. Říká se jí síťka, závoj, mikra, nec nebo košilka a je vyhledávanou surovinou pro své ojedinělé vlastnosti.
Vepřová bránice je neprávem opomíjená část pobřišnice prasete. Kousky tuku protkaná blána připomíná síťku. Slouží k zabalení suššího nebo mletého masa, kterému dodá při pečení báječnou chuť a šťavnatost.
K čemu se používá vepřová bránice
Vypranou a osušenou bránici roztáhneme na stole a plníme:
- Mleté maso jako karbanátky, sekaná, kebab drží pěkně pohromadě.
- Suché maso - plec, pečeně, kýta nebo kotleta získají na šťavnatosti.
- Králičí a drůbeží maso mají díky tuku z bránice výraznější chuť.
- Masová terina se vykládá bránicí a plní směsí masa, jater a koření.
- Nádivka s uzeným, pečená v bránici, je výborným obědem nebo večeří.
Vepřová bránice je vhodná k plnění tím, co potřebuje dodat tuk, chuť a šťavnatost. Nehodí se na dušení ani vaření - jen správně vypečená bránice splní to, co od ní očekáváme. Pokud neseženeme bránici, můžeme použít kůži z kuřete.
Recept na výbornou sekanou vám poradíme v našem videu - bránice by sekanou výrazně vylepšila:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Komentáře