Jak péct plněné vánoční košíčky? Těsto je základ, ale nepodceňujte ani zdobení
Košíčky s náplní moc hezky vypadají a pod ozdobou nebo polevou skrývají kromě těsta i některou z lahodných náplní. Kombinovat chutě se snažíme tak, aby k sobě ladily.
Těsto na korpus košíčku
Většina těst na košíčky bývá z klasického lineckého těsta, k ovocným košíčkům doporučujeme těsto citronové nebo kokosové, k čokoládovým je výborné ořechové nebo kakaové.
Košíčky
Nejčastěji se jedná o sladké křehké těsto, které si navíc snadno zapamatujete, protože poměr mouky, másla a cukru je přesně 3:2:1. Tedy 300g hladké mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru a 1… Podívejte se na všechny košíčky.
Postupujeme tak že plát těsta rozválíme a vykrojíme kolečka přiměřené velikosti. Košíčkové formičky těmito kolečky vyložíme a lehce přimáčkneme. Po upečení vyklopíme. Korpusy košíčků můžeme mít připravené předem, v chladnu nebo mrazáku vydrží poměrně dlouho.
Mohlo by vás zajímat
Náplň může být dvojí
Náplně mohou být krémové; většina krémů je vanilkových, karamelových, čokoládových, ale i kávové jsou výborné. Krém je vhodný máslový nastavený v páře šlehanou vaječnou hmotou, moučnou kaší nebo slazeným kondenzovaným mlékem svařeným na karamel. Pudinkové krémy mají kratší trvanlivost. Krém na korpusy stříkáme zdobícím sáčkem s řezanou trubičkou.
Polevy korunují dílo
Ne všechny košíčky musí mít polevu, ale dobrá a pěkná poleva hezky náplň uzavře a tím prodlouží její trvanlivost. Poleva se dává nejčastěji čokoládová, ale můžete zkusit i kávovou, ledovou nebo želatinovou. Poslední dvě jmenované se hodí k ovocným košíčkům.
Zdobení košíčků
Na polevu můžete posadit oříšek nebo mandli, ovocné želé nebo posypat trochou kokosu či cukrovým zdobením, pod želatinu ozdobně naskládáme kousky ovoce apod.
Tak ať jsou vaše košíčky krásné i chutné!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 11 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 13 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 14 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 16 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 19 hodinami
Komentáře