Lahodné zmrzlinové dezerty si můžeme připravit nejen v létě, ale i v zimě
Zmrzlina je sladký krém, který se skládá ze smetany, cukru, žloutků a dochucovacích přísad. Po smíchání je umístěn do mrazáku, kde z něj po zmrazení vznikne zmrzlina, nanuk, dort nebo led pro výrobu ovocné tříště.
Zmrzlinové dezerty nejsou jen nanuky a vaničková zmrzlina. Jsou to mražené krémy a ovocné šťávy, které si připravíme sami nebo použijeme koupenou zmrzlinu a z ní vyrobíme jinou dobrotu. Poradíme vám, co se dá se zmrzlinou dělat.
Mohlo by vás zajímat
Jak na přípravu zmrzlinových dezertů
Nejrychlejším způsobem je koupit hotovou zmrzlinu a tu použít k přípravě:
- Zmrzlina v oplatce, dříve známá jako Sibirka, je velmi oblíbeným mraženým zákuskem. Pokud nemáme oplatky, můžeme upéct tenký korpus a mírně rozmraženou zmrzlinu natřít mezi dvě poloviny plátu. Po zmražení získáme vlastní dezert, který vypadá jako sendvič.
- Zmrzlina, kterou necháme mírně povolit a natřeme na plát korpusu z těsta nebo z drcených sušenek, vytvoří výborný mražený dort. Pokud použijeme různobarevné zmrzliny, které naneseme na dva nebo tři pláty korpusu, bude výsledek pro chuť i pro oko dokonalý.
Zmrzlina, kterou připravíme doma
Mražený krém může být stejně dobrý jako koupená zmrzlina - ale víme, co v něm je:
- Z ovocných mražených šťáv vytvoříme ledové kousky, které nadrtíme v mixéru na ledovou tříšť - tu podáváme samostatně nebo použijeme k výrobě sorbetu.
- Smetanová zmrzlina je výborným dezertem po celý rok - podáváme ji samostatně nebo může být součástí pohárů a ovocných mís.
- Rozmanité nanuky připravujeme vytvořením smetanové nebo ovocné směsi, kterou nalijeme do formiček s dřívkem a necháme v mrazáku zamrazit.
- Zdravější zmrzlinu připravíme smícháním tvarohu, jogurtu nebo kysané smetany, čerstvého rozmixovaného ovoce a medu.
Zmrzlinové dezerty z domácí i koupené zmrzliny
Zmrzlinu použijeme jako polotovar k dalšímu tvoření:
- Smažená zmrzlina, zmrzlina flambovaná s alkoholem
- Rolovaná zmrzlina nebo zmrzlinové špagety
- Kremrole nebo profiterolky plněné zmrzlinou
- Dezert Aljaška s grilovanou sněhovou čepicí
Zmrzlinu nebo nanuky si můžete lehce připravit i doma podle našeho videa:
Sladké drobečky
Směs na zmrzlinu můžeme nalít do forem, ve kterých ji můžeme přímo podávat - k tomu poslouží plastové nebo silikonové formičky. Nalitím vodové ovocné směsi do formiček na pralinky připravíme ledové bonbóny, které spolu s vloženým kouskem ovoce osvěží horký den.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Den dětí: Připravte capartům nepečené pohoštění. Výborné jsou banánové nanuky nebo čokoládové střepy
Jak snadno a rychle nadrtit sušenky. Poradíme několik osvědčených způsobů
Dokonalé osvěžení: Jak na domácí zmrzlinový dort? Přípravu zvládnete do čtvrthodinky i bez speciální výbavy
Komentáře