Lečo je nejlepší z dobře vyzrálých rajčat, pěkně vybarvených paprik a nové cibule. Letní vaření si bez něj těžko představíme
Lečo je specialitou maďarské kuchyně, která nerozlučně patří k našemu letnímu vaření. Potřebujeme hlavně dobře vyzrálá rajčata, papriky a cibuli, vaření je pak záležitostí chvilky a záleží už na nás, jak lečo tentokrát doplníme nebo ochutíme.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduché vaření s chutným výsledkem
Podle základního poměru budeme potřebovat jeden díl cibule, dva díly rajčat a čtyři díly papriky. Cibuli nakrájíme a necháme na tuku zesklovatět. Někdo používá olej, jiný sádlo - záleží na nás, čemu dáme přednost. Přidáme nakrájenou papriku, výborná je zelená, ale pokud máme pěkně vybarvenou kapii, určitě ji také použijeme. Cibuli dusíme společně s paprikou a průběžně mícháme. Teprve po chvíli přidáme nakrájená rajčata. Komu vadí slupky z rajčat, může je předem oloupat.
Jak lečo doplnit
Pokračujeme v tepelné úpravě pokrmu za občasného promíchávání. Posolíme ho, případně ještě dochutíme, a vaříme do zhoustnutí. Takto připravené lečo je vhodné rovnou k jídlu. Můžeme ho ale také během vaření doplnit přídavkem uzeniny nebo vajec. Konzumujeme ho často s pečivem - jako rychlé letní jídlo. Výborně chutná s obyčejnými rohlíky nebo s křupavými bagetami.
Jak se dá využít lečo
Lečo nám bude chutnat doplněné další zeleninou nebo kořením (hodí se do něj např. cuketa, lilek, česnek, bazalka). Pokrm se dá jíst s bramborami, s knedlíkem i těstovinami. Můžeme ho dát na špagety a doplnit strouhaným sýrem. Lečo je také výborné pod maso i pod sojové kostky a hodí se k zapékání. Pokud ho dostatečně zahustíme, je výborné na pizzu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 15 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 21 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 22 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 23 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Maďarské lečo: Tajemství skvělé chuti tkví ve správném postupu. Víte, jak na to?
Komentáře