Jak připravit nejlepší makovou náplň do moučníků. Příjemně ji provoní citron, vanilka či rum
Pro milovníky máku se nabízí dlouhá řada moučníků, ale i různých knedlíků, šišek a dalších dobrot, jejichž důležitou součástí je právě mák. Do některých z nich je potřeba nejen mák pomlet, ale připravit z něho kvalitní makovou náplň či nádivku.
Malá semínka máku jsou plná zdraví prospěšné vlákniny, rostlinných tuků a řady živin. Neváhejme si z máku připravit lahodný moučník s výbornou náplní. Podíváme se, jak na to, a co vše se nám do náplně může hodit.
Postup pro přípravu makové náplně
Do vroucího mléka vsypeme nejlépe čerstvě pomletý mák a chvíli necháme společně povařit, dokud mák nezměkne a nezhoustne. Směs během vaření nezapomeneme míchat.
Jak makovou náplň dochutit
Po odstavení makovou náplň dosladíme. Nabízí se spoustu variant:
- cukr - přidáme ho už během vaření, aby se dobře rozpustil
- med - také přidáme během vaření
- marmeláda - pikantní marmelády dodají náplni jemně štiplavou chuť
- povidla - švestky se perfektně snoubí s chutí máku
- čokoláda - nalámeme ji na kousky a vhodíme do ještě horké náplně, dobře promícháme a čokoláda se rozpustí
- rozinky - rozinky mohou být předem namočené v rumu, vmícháme je do již chladnoucí směsi
- datle - nakrájíme na malé kousky a také vmícháme do chladnoucí směsi
- rostlinné sirupy, jako datlový, javorový či třeba čekankový sirup
Makovou náplň nejen osladíme, ale i dochutíme různými způsoby:
- citronovou kůrou
- skořicí
- rumem
- vanilkou
- kakaem
Pro jemnost náplně lze vmíchat trochu másla nebo sníh z bílků. Naplň necháme vychladnout a poté plníme koláčky, koláče, buchty, frgály, záviny či jiné moučníky.
Rychlejší a snazší variantou přípravy makové nádivky je pouze zalít mletý mák horkým mlékem, přidat další přísady, zamíchat a nechat stát alespoň 30 minut, aby náplň nabobtnala.
Řadu receptů na makové dobroty najdete v našem dalším článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyčistit mlýnek na mák. Jednoduché postupy, které nám usnadní čištění přístroje
Jak uvařit rybízovou marmeládu. Jednoduchý postup zvládnou i začátečníci. Vyzkoušejte nejlepší recepty
Jak na to, aby nám horké mléko neuteklo z hrnce. Vyzkoušejte rady, které znaly už naše babičky
Komentáře