Maso z divočáka: Poradíme vám, jak ho zpracovat
Prase divoké je rytířem našich lesů a může dosahovat hmotnosti až 300 kg. Nazývá se zvěří černou. Žije v listnatých i ve smíšených lesích, ale také v mokřinách, polních kulturách a méně zalesněných plochách.
Často se setkáváme s pojmem "maso z kance", ale na tom byste si opravdu nepochutnali. U dospívajících jedinců se začíná rozvíjet typický pach podobný směsi potu a moči, který se věkem umocňuje. Čím starší kanec, tím silnější pach masa. Nejchutnější je maso z jednoletého zvířete.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednotlivé druhy masa a jejich využití
Maso z divočáka má tmavě červenou barvu. Je nejtučnější ze zvěřiny, ale zdaleka ne tak tučné jako z prasete domácího. Je jemné, křehké a šťavnaté.
- Kýta z divočáka je stejně jako u prasete domácího vhodná na řízky, pečení, grilování nebo steaky.
- Plec z divočáka se nejčastěji používá na přípravu guláše. Lze ji ale také péct a jestli se šípkovou nebo se zelím, to už je čistě na vás.
- Hřbet z divočáka je to samé jako kotleta z prasete domácího. Jedná se o nejšťavnatější maso vhodné na minutkovou přípravu, na grilování nebo steaky.
- Svíčková z divočáka je nejcennějším kusem masa. Je křehká, šťavnatá a vysoce delikatesní. Hodí se na minutkovou přípravu.
- Krk z divočáka využijeme při přípravě ragú, může se péct i smažit, ale nejlepší je z něj guláš.
- Zbývající maso nejlépe zpracujeme do guláše.
S masem z divočáka se pracuje stejně jako s masem z prasete domácího, ale zahrnuje benefity zvěřiny. Nechte se inspirovat v sekci Recepty nebo v následujícím videu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké masopustní zvyky a pokrmy měli v oblibě naši předci? Uměli se bavit i dobře jíst
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Komentáře