Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirupy a šťávy ze sladkého letního ovoce: Léto je pro ně jako stvořené
Zdroj: Pixabay - Silviarita

Sladké šťávy nemilují jen děti - v parných letních dnech po nich sáhnou i dospělí. V kombinaci s vodou, minerálkami, ledem nebo i s kousky čerstvého ovoce jsou základem pro přípravu osvěžujících nápojů, koktejlů, likérů, přísad do zmrzlin a různých ovocných dezertů.

Výroba sirupů není složitá a děti při práci rády pomáhají. Lahvička dobrého ovocného sirupu může posloužit i jako jedlý dárek. Základem pro přípravu sirupu je zralé ovoce - rybíz, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, bezinky, višně, broskve nebo ananas a samozřejmě cukr. Lze na ně využít přezrálé ovoce z úrody, sběr lesních plodů nebo běžný prodej.

Postup je snazší, než by se mohlo zdát.

  1. Ovoce očistíme a omyjeme, popřípadě odpeckujeme a odstraníme tvrdou slupku (tak je tomu v případě ananasu).
  2. Ovoce nakrájíme na kousky, vložíme do kastrolu a pokud to jde, rozmačkáme je vidličkou nebo mačkadlem na brambory.
  3. Kousky zasypeme trochou cukru, promícháme a necháme přes noc louhovat.
  4. Vzniklou ovocnou kaši prolisujeme sítem nebo necháme překapat přes látku a drť ještě lžící jemně propasírujeme. 
  5. Do šťávy nasypeme ostatní cukr, který necháme rozpustit téměř k varu, ale nevaříme.
  6. V případě, že chceme sirup uchovat po delší dobu, šťávu jen krátce povaříme a sebereme z hladiny pěnu. 
  7. Šťávu nalijeme do čistých sklenic nebo lahviček, zavíčkujeme a uschováme v chladu.
  8. Pokud přidáte konzervant (např. kyselinu citronovou), šťáva vydrží v chladu až dva měsíce i déle, záleží na obsahu cukru podle jednotlivých receptů.

Kolik cukru je potřeba k přípravě sirupu?

Receptů na sirupy je velké množství. Musíme rozlišovat, jestli je ovoce sladké, méně sladké nebo kyselé - podle toho dávkujeme množství cukru. Například na rybízový sirup použijeme až 1,30 kg cukru na 1 l šťávy. Na sladké jahody bude cukru stačit sice jen polovina, ale je potřeba přidat šťávu z citrónu nebo kyselinu citrónovou, která slouží jako konzervant a zároveň zvýrazňuje chuť sirupu. Konkrétní množství kyseliny se dává vždy podle zvoleného receptu:

  • jahody, maliny, borůvky, ostružiny, třešně - 0,75 kg cukru na 1 l šťávy
  • bezinky (plody), ananas - 1 kg cukru na 1 l šťávy
  • rybíz, angrešt, višně, arónie - 1,30 kg cukru na 1 l šťávy

Podívejte se na naše video:

Doufáme, že vás recept na ovocný sirup zaujme natolik, že se ho rozhodnete sami vyzkoušet. Příprava není složitá, ale výsledek zaručeně potěší!

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více