Jak připravit kaldoun a co se pod tímto tajemným názvem skrývá
Kaldoun, též kaldon, je tradiční polévka, která se podávala na sváteční tabuli za dob rakousko-uherské monarchie, když se pekla kachna nebo husa. Je to jíškou zahuštěný vývar z drobů a ořezů, doplněný o kořenovou zeleninu.
Univerzální recept na tuto polévku neexistuje, každá rodina si ji přizpůsobila podle svého, ale několik společných znaků bychom našli. Pojďme si shrnout, co všechno musí polévka obsahovat, abychom ji mohli nazvat kaldounem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kaldoun je tradiční svatomartinská polévka
Nejčastěji ji na jídelním lístku vídáme ve spojení se svatomartinskou husou, díky svým výživovým hodnotám by si ale zasloužila větší zájem kuchařek.
- Základem každého kaldounu je silný vývar z drůbků a ořezů. Použít se mohou drůbky kachní, husí, kuřecí, slepičí či krůtí. Chybu neuděláte ani zpracováním vnitřností a ořezů z králíka.
- K masu přidejte kořenovou zeleninu a koření.
- Vývar je nutné nechat probublávat alespoň 2 hodiny a průběžně sbírat pěnu, aby se nezakalil.
- Na másle osmažte na nudličky pokrájenou syrovou kořenovou zeleninu, cibuli a česnek. Až zezlátne, zaprašte ji hladkou moukou a chvilku restujte.
- Orestovanou zeleninu zalijte horkým vývarem, dochuťte solí a pepřem, pak nechte provařit.
- Můžete zjemnit smetanou a posypat nakrájenou petrželkou.
- Nakonec přidejte nudle nebo knedlíčky, které jste si uvařili zvlášť.
Pokud jste se rozhodli vyzkoušet tuto sytou polévku, můžete se inspirovat naším videoreceptem, který vás postupem povede krok po kroku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 11 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 13 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 14 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 16 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
7 skvělých zavářek a vložek do polévek. Poradíme, jak je připravit, ochutit a podávat
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Komentáře