Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Po masopustním období s hojností a zábavou začalo postní období, které je podle církve přípravou na Velikonoce a trvá od Popeleční středy (den po Masopustním úterý) 40 dní (kromě nedělí). Přísný půst je na Popeleční středu a Velký pátek. V tyto dva dny se nejí maso a tuky teplokrevných zvířat.
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla, která zasytila, zahřála, ale zároveň nebyla náročná na suroviny a dobu přípravy.
Jaké pokrmy si můžeme uvařit
Církev jen zavedla pro věřící povinné a pravidelné postní (bezmasé) pátky. Postnímu vaření vévodily polévky, kaše, různé placky, chléb, kysané zelí, kořenová zelenina a obiloviny. Mastí se olejem, mimo přísný půst i slaninou nebo sádlem. Hlavní smysl půstu je ale odříkání (zřeknutí se postradatelných požitků ve prospěch rozvoje ducha).
Půstem v jídle církev podpořila rozumné šetření zásobami. Jídla, která jsou dnes považována za typicky postní (ryby, luštěniny, brambory) se na stůl obyčejných lidí dostala poměrně pozdě. O to víc se na nich lidová tvořivost vyřádila. Zvlášť jídel z brambor a bramborových těst máme nepočítaně.
Dnešní doba je bohatá a s vírou to bývá všelijaké. Přesto můžeme postní období využít pro odlehčení a ozdravění celého těla po líné a kaloricky bohaté zimě. Přicházející jaro s rašícími bylinkami a mladou zeleninou nás může povzbudit a motivovat. Postní jídlo nemusí být nudné.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 14 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 16 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 19 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak správně ochutit mazanec? Patří do něj hlavně rozinky a mandle nebo citronová kúra, voňavého koření stačí jen špetka
Komentáře