Jaké jsou výhody vaření v tlakovém hrnci? Uvaříte v něm vývar, přílohu nebo omáčku - rychle a s minimálními náklady na energii
Tlakový hrnec je poměrně starý vynález pana Denise Papina (odtud označení papiňák, Papinův hrnec) z 2. poloviny 17. století. Šetří čas a energii, kterou je potřeba k uvaření potravin. Náš článek poradí, jak s ním zacházet.
Vaření v něm je charakterizované varem při vyšším tlaku, než je atmosférický, čímž se zvyšuje teplota a potraviny jsou uvařené rychleji. Též chuťové vlastnosti pokrmu mohou zůstat v uzavřené nádobě výraznější.
Jak je důležitá poklice
Poklice na tlakový hrnec je opatřena gumovým těsněním po obvodu pro neprodyšné uzavření a otvorem s pohyblivou pojistkou (ventilem). Ten odvádí přebytečnou páru ven z hrnce a činí jeho používání bezpečnějším. Bezpečnostní ventil musí zůstat vždy průchozí a pohyblivý.
Vývoj tlakových hrnců
Od hliníkových (méně spolehlivých a málo vhodných) hrnců se vývoj posunul přes plechové smaltované až po nerezové se sendvičovým dnem a nejnověji elektrické. Současné hrnce už jsou velmi bezpečné a jejich konstrukce dokonce umožňuje nastavitelné šetrné vaření při nižším tlaku a s minimem ztrát biologicky cenných látek potravin. Nové hrnce výrazně šetří spotřebu energie nutné k uvaření jídla. To se stává zvlášť v poslední době významnou úsporou. Zvláště u tuhého masa je časová a energetická úspora opravdu výrazná.
Jak vařit v tlakovém hrnci.
V hrnci lze kromě vaření i osmahnout cibulku, opéct maso nebo jídlo dusit. U jednodušších receptů tedy stačí jeden hrnec na všechny úkony.
Čas vaření se počítá od dosažení varného tlaku. Ten poznáme díky tepelnému ukazateli nebo změnou zvuku (hrnec mírně syčí a uniká jemná pára). V té chvíli ztlumíme příkon energie, necháme hrnec pracovat nezbytnou dobu danou návodem a pak příkon vypneme. Díky naakumulovanému tlaku a sendvičovému dnu (u moderních hrnců) se potravina ještě poměrně dlouhou dobu vaří sama. Po této době, když tlak v hrnci klesne, lze hrnec bezpečně otevřít. Přesto je nutné dát pozor na unikající páru.
Pak můžeme vývar scedit, dokončit omáčku apod. podle receptu.
Bezpečné zacházení na prvním místě.
- Při vaření v tlakovém hrnci musíme dát pozor, aby se neucpal ventil.
- Potraviny musí být podlité alespoň minimálním množstvím (2-3 dl) tekutiny, aby nedošlo k připálení.
- Hrnec plníme maximálně do 2/3. Zvlášť pozor dejte na potraviny, které pění, bobtnají nebo vzkypí (luštěniny, maso na vývar). Ty plníme jen do poloviny hrnce.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 11 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 13 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 16 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Jak vmíchat bílkový sníh do těsta. Při správném postupu budou moučníky krásně nadýchané
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře