7 receptů na cuketová jídla, která si zamilujete. Velkou úrodu cuket můžeme smažit, péct i vařit, pokaždé si pochutnáme
Cuketa je skvělá zelenina, kterou lze připravit na spoustu způsobů, díky tomu si ji v létě můžeme dopřávat opravdu často. Nemá výraznou chuť, proto ji snadno kombinujeme s ostatními surovinami.
Sklizenou cuketu omyjeme a oloupeme. Mladé plody, které mají ještě velmi měkkou slupku, nemusíme ani okrajovat. Z větších plodů je třeba vydlabat již narostlá semínka, a tak se tolik nehodí na krájení na plátky, a tudiž ani do některých pokrmů. Jenže dobrých receptů je tolik, že jistě najdou uplatnění jak mladé, tak už "přerostlé" plody. Nabízíme některé tipy, jak velkou úrodu cuket zpracovat.
1. místo
Oloupanou cuketu nakrájíme na plátky, posolíme a necháme chvíli vypotit. Připravíme těstíčko z vajec, koření a strouhaného sýru. Cuketu máčíme v těstíčku a poté ji smažíme dozlatova. Usmažené cukety rovnáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný olej.
2. místo
Neoloupanou cuketu, šunku a sýr nakrájíme na stejně tenké plátky. Cuketu krájíme po délce, takže nám vzniknou dlouhé proužky. Na plátek cukety položíme i šunku a sýr a nadvakrát přeložíme. Poté obalujeme v trojobale a následně smažíme. Podáváme ještě teplé s přílohou, nebo studené jako chuťovku.
3. místo
Oloupané brambory a cuketu nakrájíme na kolečka. Spolu se slaninou vše naskládáme do zapékací mísy. Poté osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a zalijeme smetanou. Po upečení podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu.
4. místo
Zajímavá varianta oblíbených langošů, výjimečná smetanovým jogurtem a nastrouhanou cuketou, nám jistě přijde k chuti. Připravené těsto ihned smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Langoše podáváme naslano s kečupem a strouhaným sýrem nebo je lze podávat i nasladko s povidly.
5. místo
Cuketu nakrájíme na plátky, které narovnáme na plech vyložený pečicím papírem. Plátky potřeme ochuceným olejem a dáme péct do trouby. Jakmile začnou plátky červenat, naklademe na ně nakrájenou mozarellu a dáme dopéct. Zapečenou cuketu podáváme s bagetkou.
6. místo
Výborná cuketová sekaná, kterou si vychutnáme teplou i studenou, je další osvědčená možnost využití cukety. V míse smícháme nastrouhanou cuketu, sýr, salám, cibuli, česnek, vejce, prášek do pečiva, mouku a koření. Směs nalijeme do vymazaného pekáče a pečeme dozlatova.
7. místo
Zeleninová směs, kterou můžeme použít nejen na topinky, ale třeba i k těstovinám a masu, se určitě hodí. Houby podusíme na oleji a nakrájenou cuketu, lilek, cibuli a papriku uvaříme zvlášť v hrnci. Zeleninu ochutíme a nakonec smícháme s houbami. Použijeme čerstvě uvařenou směs, nebo si ji zavaříme do zásoby.
Cuketa je velmi variabilní zelenina, v jejimž pěstování jsou úspěšní i zahradníci začátečníci. Protože nám poskytuje velkou úrodu, dopřejeme si ji na řadu způsobů. Dokonce si z cukety můžeme upéct šťavnatý moučník, jak píšeme v našem dalším článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Francouzské brambory - jak je připravit podle oblíbených receptů. Jaké použít brambory, co k nim přidat a jak vše zapéct
Jak udělat smažený sýr bez smažení. Všechny porce budete mít připraveny najednou
Jak na to, aby byla sekaná šťavnatá a během pečení nepraskla. Postupujte podle těchto vychytávek
Komentáře