7 receptů na luštěninové polévky: Výtečně chutnají z čočky, hrachu či fazolí
Přemýšlíte co vařit ve studených zimních dnech? Luštěninové polévky jsou vydatné, zdravé a příjemně vás zahřejí. Proto jsme pro vás sestavili výběr sedmi oblíbených luštěninových polévek, jejichž příprava je sice jednoduchá, ale chuť výtečná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Čočková polévka
- Hrachová polévka
- Zimní polévka z mrkve a červené čočky
- Zeleninová polévka s cizrnou
- Cizrnová krémová polévka
- Fazolová polévka mojí babičky
- Fazolová polévka rychlá
1. místo
Čočková polévka je jednoduchou a známou luštěninovou polévkou, na které si určitě skvěle pochutnáte. Základem je čočka, ale v různých receptech je polévka obohacená o uzeninu, zeleninu, brambory či houby.
2. místo
Hrachová polévka poslouží i jako součást vánočního menu, pokud nevaříte rybí polévku. Základem polévky podle tohoto receptu je poctivý hovězí vývar. Výborně s ní chutnají krutony a doplnit ji můžete i osmaženou uzeninou.
3. místo
Polévka z červené čočky je výborná zejména pro děti. Příprava je velmi rychlá a navíc červená čočka nenadýmá. Pokud nejste zvyklí běžně luštěniny jíst, pak je právě tato polévka pro vás nejvhodnější na vyzkoušení.
4. místo
I cizrnu můžeme lehce začlenit do našeho jídelníčku. Uvaříme z ní polévku plnou zeleniny. Podle toho, jakou zeleninu máme zrovna k dispozici, použijeme například mrkev, celer či petržel.
5. místo
Rozmixováním vařené cizrny a brambor připravíme krémovou polévku, kterou dochutíme rozmarýnem, česnekem a olivovým olejem. Podobně, jako i k jiným krémovým polévkám, se i k této hodí osmažená uzenina a krutony.
6. místo
Hustá polévka z bílých fazolí, brambor a rozkvedlaného vajíčka nadchne řadu strávníků. Pokud si k ní dáte ještě krajíc čerstvého chleba, pak máte o jednoduchý oběd postaráno.
7. místo
Další fazolová polévka je úplně jiná než předchozí. Najdeme v ní rajčatový základ, cibuli, mrkev, chilli a samozřejmě fazole. Doplnit ji můžeme klobásou a na talíři lžící zakysané smetany, ale chutnat vám bude určitě i jen tak.
Zelený hrášek se sice řadí mezi zeleninu, ale připravit z něj můžete také skvělou polévku. V zimě použijeme mražený hrášek a následující jednoduchý videorecept vám předvede, jak hráškový krém uvařit:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře