Velikonoční beránek na různé způsoby: Jakou formu, druh těsta a zdobení použít?
Velikonoce jsou svátky přicházejícího jara, barev, tepla a mláďat. Jedním ze symbolů jara je velikonoční beránek - na perníčcích, na dekoracích a na svátečním stole ve své sladké a slané podobě.
O Velikonocích nesmí na stole kromě malovaných vajíček chybět sladké pečivo - kynutý věnec a vrkoče, boží milosti, mazanec a velikonoční beránek. Beránka lze připravit mnoha způsoby a my vás seznámíme s několika z nich.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
V čem pečeme velikonočního beránka
Výběr formy závisí na velikosti, skladnosti, ceně a zvýrazněných detailech beránka. Nejpoužívanější formou je silikonová, která je nejodolnější, nejskladnější a dá se umýt v myčce. Méně odolné jsou formy keramické, skleněné a teflonové a nejvíce vydrží formy litinové, smaltované a plechové.
Mohlo by vás zajímat
Jakým způsobem připravit velikonočního beránka
Nejčastěji se připravuje ze sladkého těsta, které pak hezky ozdobíme:
- Piškotový beránek je z ušlehaných žloutků s cukrem, s polohrubou moukou a sněhem z bílků. Sluší mu šlehačka nebo máslový krém.
- Třený beránek se připravuje z ušlehaného tuku s cukrem a žloutky - postupně přidáme mouku a posléze bílkový sníh. Podáváme s krémem.
- Biskupský beránek obsahuje citrónovou a pomerančovou kůru, rozinky, kousky oříšků a kandovaného ovoce. Polévá se rozpuštěnou čokoládou.
- Ořechový beránek je další výbornou variantou velikonočního moučníku. Upečeného sypeme práškovým cukrem.
- Tvarohový beránek je vláčný a svěží - mnoho lidí mu pro tyto skvělé vlastnosti dává přednost. Nejlepší je s citrónovou nebo čokoládovou polevou.
Méně obvyklá těsta na přípravu beránka
Využít můžeme ingredience, které máme běžně doma:
- Kakaový beránek se připravuje z libovolného těsta s kakaem nebo rozpuštěnou čokoládou. Polévá se čokoládovou polevou.
- Perníkový beránek je tradičním receptem našich babiček. Výborný je promazaný marmeládou nebo povidly a politý čokoládou.
- Kefírový beránek má jemnou kyselkavou chuť, je jemný a nedrobí se. Místo kefíru můžeme použít jogurt, kysanou smetanu nebo podmáslí.
- Mrkvový beránek je v kombinaci se špaldovou moukou a jogurtem nebo tvarohem zdravější možností, jak si na něm pochutnat.
- Majonézový beránek je vláčný a má výbornou chuť. Majonéza zde nahrazuje tuk. Beránka zdobíme krémem i různými polevami.
Pokud vám žádná z uvedených kombinací nevyhovuje, vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu upéct šlehačkového beránka, je nadýchaný a neskutečně dobrý:
Sladké drobečky
Beránek musí lahodit nejen chuti, ale i oku. Sypeme ho moučkovým cukrem, poléváme polevami nebo tvoříme z máslového krému kudrlinky jako vlnu. Na rohy si připravíme tmavý krém, na oči mandle nebo hřebíček. Rohy i oči můžeme vytvořit z kousků marcipánu nebo z potahovky. Výsledek korunuje barevná stužka na krku, velikoční perníček nebo barevná vajíčka.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře