Velikonoční občerstvení pro dospělé koledníky: Čím je pohostit, aby doplnili vydanou energii
Pomlázka, koleda nebo-li mrskačka se provádí o Velikonočním pondělí, kdy jsou ženy šlehány vrbovými proutky, aby byla zajištěna jejich plodnost. Neobejde se to bez náležitého veselí, dobrého jídla a pití.
Tam, kde očekávají velký nápor koledníků, musí proběhnout důkladná příprava. Kromě dárků pro malé koledníky musíme předpokládat, že se o svá práva budou hlasit i větší chlapci a muži. Odměnou za mrskačku je čeká bohaté občerstvení.
Mohlo by vás zajímat
Co připravit dospělým koledníkům k občerstvení
Po čilém nahánění a mrskání žen mají koledníci pořádný hlad a žízeň:
- Obložené chlebíčky mají své místo na každém svátečním stole.
- Pečené maso je spolu s domácím chlebem, křenem a hořčicí velmi oblíbené.
- Malé řízečky s bramborovým salátem na talíři nikdy nevydrží dlouho.
- Nádivka s uzeným, pečená ve formičkách, padne koledníkům akorát do ruky.
- Trhací chleba bude roztrhaný do minuty, pokud ho ochutíte česnekem.
- Pizza šneky z listového těsta, plněné rajčaty a sýrem, jsou křehké a výborné.
- Malé mazance s mašlí můžeme darovat všem koledníkům bez rozdílu věku.
- Boží milosti jsou tradičním sladkým pečivem na Velikonoční pondělí.
Pamatujeme i na pití - nealkoholické nápoje pro mladistvé a kořalku pro dospělé muže. Pro řidiče připravíme nealko pivo. Koledníky nesmíme nikdy do jídla a hlavně pití nutit. Je na nich, aby se cítili v pohodě a došli ve zdraví domů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Pivní trendy roku 2023: V Česku roste obliba nealkoholických zlatavých moků a bodují i ovocné varianty a speciály
Velikonoční jídelníček: O Škaredé středě musí být škaredé jídlo. Maso až na Bílou sobotu!
Komentáře