Zavařování v horkovzdušné troubě je jednodušší než v hrnci. Naučíme vás správný postup
Ačkoliv domácí zelenina a ovoce chutnají nejlépe čerstvé, někdy není v našich možnostech všechno sníst. Zavařování je skvělým způsobem, jak zpracovat nadbytečné množství ovoce a zeleniny. Pokud navíc zvolíte zavařování v horkovzdušné troubě, máte hotovo raz dva.
Domácí zavařování je skvělým způsobem, jak zužitkovat úrodu ze zahrádky a pochutnávat si na ní po celý rok. V hrnci s vodou je však zavařování poněkud zdlouhavější a složitější, a tak pokud máte horkovzdušnou troubu, můžete vyzkoušet jednoduší a rychlejší variantu. Jak na to?
- Připravte si důkladně omyté sklenice, které naplníte ovocem či zeleninou.
- Naskládejte je na plech vyložený starou utěrkou tak, aby se nedotýkaly.
- Zalijte je připraveným horkým nálevem, otřete hrdla a uzavřete je víčky.
- Sklenice podlijte horkou vodou do výšky asi 2–3 cm.
- Zavařujte ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 250 °C.
- Malé sklenice se zavařují 8 minut, velké sklenice pak 10–12 minut.
- Sklenice obraťte víčkem dolů a nechte takto ležet do druhé dne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co všechno můžeme zavařovat?
Zavařovat můžete prakticky cokoliv ze zahrádky. Asi nejznámější jsou okurky v kyselém nálevu, ovocné kompoty (např. mirabelkový, třešňový, jablečný, hruškový či třeba dýňový kompot), domácí kečupy, čalamády, různé zeleninové směsi pod maso nebo na těstoviny, ale i houby či sladké marmelády.
Nezapomeňte dbát na bezpečnost při manipulaci s plechem, vodou i sklenicemi. Při zavařování je všechno velmi horké a mohli byste se nepříjemně spálit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit čalamádu? Oblíbená pikantní směs se podává jako příloha, zpracujeme do ní přebytky zeleniny ze zahrady
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jaké máme možnosti zavařování ovoce a zeleniny? Připravili jsme pro vás stručný přehled
Komentáře