Zahušťování polévek, omáček a zeleninových jídel: Z více možností si vybere úplně každý
Zahušťováním polévek nebo omáček se rozumí proces, kdy do tekutiny přimícháme složku, která zajistí, že se omáčka nevpije do knedlíků a polévka bude hustá a vydatná. S některými z nich vás seznámíme.
Čím vším se dá zahustit polévka, omáčka nebo dušená zelenina? V podstatě vším, co udělá jídlo hustší a přitom výrazně neovlivní výslednou chuť pokrmu. Je nutné rozlišovat, jaké jídlo chceme zahustit a nemíchat např. do sladkých jídel slané složky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou možnosti zahušťování
Je jich mnoho, ale my vás seznámíme s těmi nejpoužívanějšími:
- Amerika - záklechtka - hladká mouka, rozmíchaná ve vodě.
- Jíška - zásmažka - hladká mouka, osmažená na másle a zalitá studenou vodou.
- Bešamel z hladké mouky, osmahnuté na másle a zalité mlékem.
- Francouzské máslo - hladká mouka, vhnětená do másla.
- Starší chléb - tvrdý chléb, nastrouhaný najemno - hodí se do gulášů.
- Brambory, nastrouhané najemno nebo rozvařené a rozmíchané.
- Škrob nebo voda po vaření brambor - hodí se do asijských jídel.
- Luštěniny - rozmixované po uvaření nebo propasírované přes síto.
- Zelenina - vařená, propasírovaná sítem nebo rozmixovaná najemno.
- Instantní kaše - rozmíchají se ve vodě nebo v mléce a vaří se jednu minutu (bramborová, pohanková, kukuřičná).
Guláše by se nikdy neměly zahušťovat moukou - pouze cibulí, popřípadě jemně nastrouhaným tvrdým chlebem. Recept na vynikající jelení guláš vám přinášíme v našem videu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 14 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 16 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 19 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Co udělat se zbylou bramborovou kaší? Hodí se k zahuštění polévek, ale i jako základ pro placičky, krokety či k zapečení
Vodu zbylou po vaření těstovin, brambor a rýže nevylévejte! Skvěle zahustí polévky i omáčky, vylepší slaná těsta a prospěje zažívání
Komentáře