K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
13. 11. 2021 Historie a zajímavosti
Pražské hospody v dobách své největší slávy bývaly nejenom rájem milovníků piva, ale scházela se v nich mnohdy zajímavá společnost. Slavnými štamgasty se to hemžilo i v proslulé hospodě U Pinkasů, za jejímž vznikem stál jistý pražský krejčí.
Jak krejčí dobyl Prahu pivem
Evropské století, či století páry. Tak bývá označováno devatenácté století, v jehož první polovině vyrazil z malé vesnice v jihozápadních Čechách do Prahy krejčí Jakub Pinkas. V hlavním městě si otevřel krejčovskou živnost. Fakt, že dokonce šil i kněžská roucha pro františkánský klášter, mu nezabránil v tom, aby se nezajímal o dobré pivo. A tak si v roce 1843 domluvil se svým známým, formanem Martinem Salzmannem, který jezdil do Plzně, aby mu z Měšťanského pivovaru přivezl nové pivo na ochutnání. A bylo to pivo veskrze zajímavé, protože se vyrábělo novým způsobem, metodou spodního kvašení, čímž získalo jiný vzhled i chuťový charakter. Krejčí Pinkas uložil pivo do sklepa a dával ho ochutnávat zákazníkům v krejčovském salónu. Těm natolik zachutnalo, že se po čase z mistra krejčovského řemesla stal hostinský.
Mohlo by vás zajímat
U Pinkasů
Málo se ví, že Jakub Pinkas svou hospodu na pražském Jungmannově náměstí nejprve pojmenoval U švingulanta. Stálí štamgasti ovšem byli zvyklí chodit na pivo k Pinkasům, a tak hostinský později tento název vypustil a zůstalo jenom U Pinkasů. Jelikož to byla jediná hospoda, kde se čepovalo plzeňské pivo, navíc i způsob podávání byl nový. Pinkas ho totiž rovnou roznášel ve sklenicích, místo, aby ho rozléval u stolu. Běhání po place ho brzy unavilo, a tak se rozhodl živnost předat synovi. Ten ale brzy zemřel, proto původní majitel nabídl hostinec jednomu ze svých číšníků, jistému Františku Brabcovi.
Brabcova plzeňská restaurace U Pinkasů
František Brabec jako vyučený číšník dobře věděl, že nejdůležitější jsou stálí štamgasti a těm by se moc nelíbilo, kdyby se najednou kompletně změnilo jméno. Z toho důvodu název pouze rozšířil, ale U Pinkasů ponechal. Stejně tak ponechal i provoz restaurace, pouze ho rozvíjel, tedy zejména společenský ruch. Dobře se tady vařilo, což funguje v hospodách dodnes. Brabcovi po válce o hospodu samozřejmě přišli. Po roce 1989 potomci Františka Brabce požádali v rámci restitucí o navrácení, což se stalo, ale po nějaké době hospodu prodali. Naštěstí nový majitel restauraci zachoval.
Mohlo by vás zajímat
Kulturní život
Hospoda se krátce po svém vzniku proslavila jako místo, kde se scházeli čeští vlastenci. Často sem zavítal například František Palacký, Josef Jungman, ale také například první český prezident T. G. Masaryk se svým synem Janem Masarykem. V návštěvní knize je možno vidět podpisy herců Zdeňka Štěpánka nebo Ladislava Peška. Scházelo se zde i trio pánů Voskovec, Werich a Jaroslav Ježek. S místní atmosférou je spjatý i Bohumil Hrabal, který se zde potkal s americkým prezidentem Billem Clintonem. Slavné oosbnosti tam potkáte i dnes, ale zajít si tam na jedno, dvě něco tři můžete i sami. Tuhle typickou českou restauraci najdete jen pár kroků od Václavského náměstí. Špičkově ošetřené a tradičním způsobem čepované pivo z nerezových tanků zde nabízejí ve třech podlažích, sázkou na jistotu je ale i domácí atmosféra a poctivá česká kuchyně. V rámci svatomartinského posvícení zde letos můžete ochutnat třeba drůbeží kaldoun nebo Svatomartinské konfitované husí stehno na jablkách. A pokud pivu neholdujete, dejte si k husičce klidně víno. Samozřejmě Svatomartinské!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Celestýnské nudle
Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více
Cordon bleu
Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více
Drobenka (pekařská)
Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více
Javorový sirup
Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak udělat výtečný křupavý bramborák a ještě při tom ušetřit?
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19