Grilování levou zadní... I pro vegetariány! Tipy na grilovací recepty bez masa
13. 6. 2021 Vaření
Grilovací sezóna jede naplno a ačkoliv k ní patří především steaky, kotlety a nejrůznější klobásky, i ti, kdo maso nejedí, si mohou užít a pochutnat si na grilovaných dobrotách. Vynikající je například řecký sýr halloumi nebo různé druhy vege burgerů. Stačí si jen vybrat!
Ochutnejte halloumi
Halloumi je výborným pohoštěním pro všechny vegetariány, kteří míří na grilovačku. Polotvrdý sýr z kozího a ovčího mléka má jemně slanou chuť a je dochucen lístky máty. Typický je pro kyperskou kuchyni, kde jeho spotřeba podle BBC vychází až na 8 kilogramů na osobu za rok. Kouzlo halloumi je nejen v zajímavé, přesto vyrovnané chuti, ale i v tom, že se na rozdíl od jiných sýrů při tepelné úpravě neroztéká. Prodává se v malých blocích, je proto ideální na grilování. A kam pak s ním? Plátek grilovanného halloumi můžete položit jen tak na salát, anebo jím nahradit maso v burgeru.
Mohlo by vás zajímat
Burgery bez masa
Vege brugery jsou při grilování sázkou na jistotu. Vedle halloumi můžete sáhnout po veganské náhradě mletého masa; Beyond Meat a další značky se u nás už prodávají běžně v supermarketech. Do mletého masa pak přidáte sůl, pepř, Worcesterovou omáčku a vegetariánům přidáte dovnitř jedno vejce (veganům směs umíchejte bez vajíčka). Když všechny suroviny prohnětete, vznikne základ na „masové“ placky do klasických burgerů.
Mohlo by vás zajímat
Ty lze ale vyrobit také čistě na zeleninovém nebo luštěninovém základě. Vege burgery mohou být například z červené řepy, ty bývají velmi šťavnaté. Řepu oloupejte, nahrubo nastrouhejte, přidejte nahrubo nastrouhanou červenou cibuli, utřený česnek, sůl, pepř a nějaké bylinky, třeba tymián nebo šalvěj. Zákapněte olivovým olejem a vytvořte placky. Tip! Pro pevněšjí konzistenci můžete do směsi přidat strouhanku, ale pozor! Strouhanka se dělá ze starého pečiva, které obsahuje živočišné složky, takže vegana byste nepotěšili. Trochu hutnější jsou burgery z červené čočky nebo z cizrny. Vařené luštěniny musíte rozmixovat, ale ne příliš najemno, vznikla by vám tekutá kaše a z té byste neuplácali nic. Tip! Do cizrnových se dobře hodí trocha strouhané mrkve, která burgerům dodá vláčnost.
Mohlo by vás zajímat
Skvělou náhradou masa v hamburgeru je grilovaná hlava luxusního žampionu Portobello. Ten po tepelné úpravě konzistencí i chutí maso vzdáleně připomíná a je tedy velmi oblíbený. Portobello je ale skvělé i samotné. Očištěné klobouky naplňte směsí strouhaného sýra a bylinek a grilujte, dokud se náplň nerozteče a nezezlátne.
Zelenina na tisíc způsobů
Někteří vegani a vegetariáni nepotřebují napodobovat nebo nahrazovat maso, aby si grilování užili. Bohatě si vystačí se zeleninou. Pokud cuketu nebo třeba papriku ugrilujete dochucené směsí koření určenou přímo na grilovanou zeleninu, určitě nešlápnete vedle. Tip! Zkuste grilovat kapie plněné sýrem feta nebo Lučinou. Je to osvěžující kombinace! A pokud si chcete vyhrát, vyrobte zeleninové špízy. Neměly by na nich chybět právě paprika, cibule i již zmiňovaná cuketa, hodí se ale také houby.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Největší sportovní událost roku, olympijské hry v… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Tlusté japonské nudle udon: Skvěle nasáknou chuť vývaru nebo omáčky, ale nepsaným zákonem je, že je musíme srkat
V asijské kuchyni se nepoužívají pouze rýžové… Číst více
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá… Číst více
Den smažených krevet
Maso krevet obsahuje velké množství vitamínů a kyselinu listovou, spoustu minerálů a bílkovin. Proto jsou krevety považovány za dietní surovinu.… Číst více
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Neobešla by se bez ní polévka miso, která její… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Zelenina schovaná do křupavého těstíčka: Tempura vyžaduje ledové těsto a rychlé smažení, pak je výsledek fantastický
Smažení určitě nepatří mezi zdravé úpravy jídla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Světový den vegetariánství
Ochutnejte Budapešť! Místní klasikou jsou burgery z mangalice i famózní paprikáš
Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 3 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 5 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05