9 tipů na slané dobroty z listového těsta: Upečte si pizza šneky, závin i party válečky!
29. 9. 2021 Vaření
Stává se, že se nečekaně ohlásí návštěva a vy byste ji rádi pohostili něčím slaným k zakousnutí, jenže co tak nahonem připravit? Listové těsto je skvělým řešením. Dá se naplnit podle vaší fantazie i zásob v lednici či ve spíži a křupavá dobrota je v cukuletu na stole!
Záviny s masem i bez
Připravit náplň, zarolovat ji do těsta a upéct, to není nic těžkého. Do slaných závinů se skvěle hodí třeba míchaná vajíčka se šunkou, nebo šunkovo-sýrové plátky, případně mleté maso či kysané zelí. Ale jsou i zajímavější nápady. Zapéct se dá třeba sekaná, náplň z hokkaidó dýně, případně houbová smaženice. Inspirujte se našimi recepty, ale řiďte se svou chutí:
Na stůl i do aktovky
Slané šátečky, pizza šneci nebo párty válečky můžou být velmi zajímavým pohoštěním, ale stejně tak je třeba jako zpestření svačinek ocení školáci. Máte-li více času, můžete si s těstem trochu pohrát a vytvořit slané košíčky. Ty se mohou péct rovnou s náplní, třeba z tuňáka a sýra, anebo si je můžete upéct dopředu a pak plnit klidně studenou šunkovou pěnou či nějakou pomazánkou. Kousek zeleniny navíc dodá pohoštění krásný vzhled i cenné vitaminy.
Tyčky a drobnosti
Když opravdu hodně spěcháte, anebo nemáte doma moc surovin, k chuti přijdou i obyčejné slané tyčky. Listové těsto stačí jen rozválet na plát, nakrájet rádýlkem na pruhy a ty potřít rozšlehaným vajíčkem, posypat libovolným kořením, třeba paprikou, kmínem nebo grilovací směsí, a upéct v troubě rozehřáté při 200 °C dozlatova. Ale fantazii se samozřejmě meze nekladou, takže místo tyček lze vykrájet jiné tvary anebo můžete zkusit i speciální jednohubky.
Více o slaném i sladkém rychlém pohoštění najdete zde ➔
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pomazánky jsou vděčné jídlo. Existuje jich nepřeberné množství. Přesvědčte se sami
Jak správně skladovat vejce? Do mrazáku patří jedině rozšlehaná
Šneky z listového těsta jsou povinným pohoštěním, čekáte-li návštěvu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Nejlepší houbová smaženice? Zkuste pár vychytávek a vytvoříte z ní hotovou delikatesu