Probuďte svou kreativitu! Snadný způsob, jak doma vyrobit máslo s příchutí
18. 10. 2020 Vaření
Jednoduché, chutné a zajímavé – takové je máslo s příchutí, jehož příprava je snadná a zábavná a chuť prostě nezaměnitelná. Ochucené máslo ozvláštní každé vaše jídlo a pozvedne ho na gastronomický zážitek. Máslo s příchutí mile překvapí i vaše hosty a je skvělé také jako vlastnoručně vyrobený dárek, který zajisté potěší.
Máslo může být lahůdka
K poctivé chuti kvalitního másla se hodí téměř jakákoli příchuť, proto popřemýšlejte, co rádi mlsáte, a neváhejte experimentovat. Příprava másla s příchutí je jednoduchá: vše, co budete potřebovat, je změklé máslo (ale ne rozpuštěné!) a ochucující složka. Máslo nechte v pokojové teplotě tak dlouho, dokud nebude měkké natolik, že do něj snadno vmícháte přísady. Poté máslo zabalte do fólie nebo potravinářského obalu a vtlačte do malých (ozdobných) forem a nechte v ledničce přes noc.
Medové máslo
Smíchejte kostku másla, 3 lžíce nasekaných ořechů (například pekanových) a 3 polévkové lžíce medu. Nasládlá chuť másla zpříjemní každou vaši snídani: medové máslo se skvěle hodí na toasty nebo muffiny.
Citrusové máslo
Kostku másla smíchejte s jemně nastrouhanou kůrou z jedné limetky a jednoho citrónu. Máslo s osvěžující chutí je perfektní na ryby nebo dušenou zeleninu.
Ovocné máslo
Kostku másla dochuťte 4-5 lžícemi ovocného džemu. Skvělou volbou je domácí malinový nebo ostružinový džem. Ovocné máslo je skvělou pochoutkou k odpolední svačince, na toast, piškoty nebo sušenky. Vyzkoušejte něco nového a užívejte si neobvyklých chutí, které vás budou bavit!
Můžete vyzkoušet také máslo s medvědím česnekem, pak jsou tu samozřejmě i másla oříšková - klasické arašídové, ale také mandlové nebo z oříšků lískových. Oříškové máslo vyrobíte velmi snadno tak, že pražené a loupané nesolené ořechy mixujete a mixujete, dokud z nich není máslo. Ale pozor! Je na to potřeba opravdu silný mixér. Při mixování se neděste - oříšky se nejprve nasekají, pak vytvoří jednu větší kouli, která se nakonec rozpadne a vytvoří se kompaktní hmota. Chce to trpělivost a pauzy, abyste mixér "neuvařili". Tip: Pokud do oříškového másla přidáte kvalitní kakao a trochu třtinového cukru, můžete si vyrobit zdravou domácí Nutellu!
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Proč dávat minerálku do palačinek: Perlivá voda zajistí palačinkám nadýchanost
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře
12. 9. 2013 16:26
20. 8. 2013 09:27