Biskupský beránek: Vláčný moučník voní ovocem a čokoládou a podle našeho receptu ho připraví i pekařští začátečníci bez zkušeností
6. 4. 2023 Vaření
Letos nemusíte péct jen klasického piškotového beránka. Udělejte změnu, a upečte si biskupského beránka plného kandovaného ovoce, ořechů a rozinek. Není to nic složitého a s výbornou čokoládovou polevou je dokonalý. Už jen stačí uvázat mu mašli!
Proč si dát o Velikonocích biskupský chlebíček
Velikonoční beránek spolu s mazancem, obarvenými vajíčky a nádivkou patří mezi klasické ozdoby velikonočního stolu. Tradičně většinou připravujeme piškotového beránka, případně kynutého nebo tvarohového. A proč nevyzkoušet těsto na biskupský chlebíček?
Biskupský chlebíček nemusíme péct pouze o vánočních svátcích, dobrá příležitost se najde kdykoliv během roku. A Velikonoce jsou k tomu ideální, oblíbený moučník pak může mít podobu beránka. Ozdobí velikonoční stůl a ještě si pochutnáme.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do biskupského beránka
Biskupský beránek je nadýchaný díky sněhu z bílků a voňavý po másle a ovoci, případně ořeších. Nechybí mléko, někdy i žloutky, hladká mouka a prášek do pečiva, který směs při pečení krásně nadlehčí. Zapomenout nesmíme ani na typické suroviny pro biskupský chlebíček, a to na sušené nebo ještě lépe kandované ovoce. Díky tomu bude beránek báječně šťavnatý a sladký.
Voňavý hřebíček nebo rozpůlená a oloupaná mandlička vytvoří oko. A na závěr vybereme slušivou mašli.
Jak má vypadat poleva na biskupského beránka
K biskupskému chlebíčku patří čokoládová poleva. To samé platí i u biskupského beránka. Abychom tímto závěrečným krokem pečení nezkazili, je třeba hlídat kvalitu čokolády. Vybírejte jen takovou hořkou čokoládu, která obsahuje pouze kakao, kakaové boby, kakaové máslo a cukr. V případě mléčné čokolády ještě sušené mléko. Ve složení čokolády se může objevit i lecitin, případně pravá vanilka.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…
Jak správně zacházet s keramickou formou na pečení
Před pečením keramickou formu zhruba na hodinu namočte do vody a pak důkladně osušte. Důkladné vymažte tukem všechny záhyby pomocí prstů nebo mašlovačky. Protože se beránek může snadno připálit v oblasti očí a uší, doporučuje se tyto části formy pečlivě obalit několika vrstvami alobalu. Při nalévání těsta do formy ho mírně nahrňte ke krajům, aby uprostřed nevznikl hřbet. Po vyndání beránka z trouby zabalte formu na chvíli do vlhké utěrky a nechte vychladnout, aby šel snadno vyklopit.
Jak upéct biskupského beránka
Na přípravu velkého beránka do dvoudílné keramické formy budete potřebovat: 130 g cukru moučka, 200 g másla, 4 žloutky, 260 g nasekaných vlašských ořechů, rozinky, kandované ovoce, 7 bílků, 130 g cukru, 360 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, trochu másla a hrubé mouky na vymazání a vysypání formy, na polevu 100 g čokolády na vaření a 1 lžíci kokosového tuku.
Jak na to? Troubu předehřejte na 220 °C. Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Žloutky, máslo a cukr moučku v míse utřete do světlé pěny. Vyšlehejte do lesklé pevné hmoty bílky a postupně přidávejte cukr. Kandované ovoce smíchejte s moukou a práškem do pečiva a postupně vmíchejte do žloutkové pěny. Za závěr opatrně vmíchejte sníh. Těsto vlijte do hlubší části formy, přiklopte druhou stranu a pečte asi 10 minut, pak teplotu snižte na 180–170 °C a pečte dalších 65 minut.
Po upečení zabalte formu do vlhké utěrky a počkejte, až vystydne. Pak beránka vyklopte a nechte vystydnout.
Na zcela vychladlého beránka připravte čokoládovou polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Vezměte si dva do sebe zapadající hrnce. Do spodního nalijte zhruba 1 centimetr horké, ale ne vařící vody. Čokoládu dejte do horního hrnce, přidejte kokosový tuk a nechte rozehřát. Vzniklou polevou přelijte vychladlého beránka a polevu nechte ztuhnout.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Staročeská velikonoční nádivka z krupice: Plněná uzeným masem a bylinkami a sypaná mákem chutná skvěle
7 cukrářských rad, jak na dokonalý mazanec: Díky triku s vodou v troubě těsto nepopraská, pečicí papír zabrání připálení