Smetanová houbová omáčka: Nádherně voní po divokém koření, zakysaná smetana jí dá typickou chuť a báječně ji zjemní
30. 8. 2023 Vaření
Omáčky patří k tradiční české kuchyni. Některé se připravovaly celoročně, jiné sezónně podle dostupných ingrediencí. Pro pozdní léto je typická ta houbová, kdy si z lesa nosíme košíky čerstvých hub.
Které houby dát do omáčky
Do omáčky se hodí prakticky všechny druhy hub (které bezpečně poznáme), ale nejlepší jsou hřibovité. Léto si z nás letos tak trochu dělá legraci, ale dobré houby z lesa se dají přinést. Ovšem pokud máme nakrájené houby v mrazáku nebo zavařené ještě z minulé sezóny, můžeme využít i ty. Je ale lepší, když houby nejsou nakrájené na malé kousky. Slouží i jako náhrada masa, takže si na této omáčce pochutnají i vegetariáni.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se dělá smetanová houbová omáčka
Základem smetanové houbové omáčky bývá kromě hub smetana. Většinou jde o sladkou smetanu na vaření. V tomto receptu je ale uvedena zakysaná smetana, kterou je důležité tepelně už neupravovat, aby se nesrazila.
Kromě toho je v omáčce také směs zvaná divoké koření, do kterého patří bobkový list, pepř a nové koření. Zajímavým doplněním je také troška libečku. S ním ale opatrně, protože má velmi silnou chuť. Směs dochucujeme solí, ale také ji můžeme osladit, a pokud máme rádi kyselejší jídla, přidat i ocet nebo pár kapek citronu.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Smetanová houbová omáčka
Na přípravu houbové omáčky si připravte: 300 g čerstvých hub, necelý litr mléka (podle potřeby), 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 2 bobkové listy, drcený kmín, sůl, ocet (dle chuti), cukr a 200 g zakysané smetany.
Jak na to? V hmoždíři rozlučte nebo v mlýnku namelte kuličky koření. Houby očistěte a nakrájejte je na větší kusy. Připravte si kastrol s malým množstvím vody, osolte ji, přiveďte k varu a přidejte houby. Přidejte všechno koření a vařte.
Mezitím si z másla a mouky připravte jíšku a rozkvedlejte s mlékem a zahustěte omáčku. Provařte asi 20 minut. Nakonec vypněte sporák a opatrně vmíchejte zakysanou smetanu. Omáčku dochuťte podle chuti cukrem, solí a případně octem. Každý si ji může ještě mírně dosladit nebo naopak okyselit pár kapkami citronu na talíři. Omáčka báječně chutná s houskovými knedlíky, dobrou variantou k nim jsou ale i bramborové.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Co je to divoké koření? Nezaměnitelná vůně, bez které se spousta pokrmů neobejde
Správné houbaření má svá pravidla. Nejsou složitá a vyplatí se je znát. Poradíme, jak na to
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak správně skladovat nasbírané houby? Mykolog Petr Souček vysvětluje, co udělat už v lese a proč nemrazit houby bez povaření
Smetanová omáčka z pečených paprik se výtečně hodí k těstovinám. Překvapí jednoduchou přípravou a jemnou chutí