Holka u plotny radí: Domácí tyčinka Margotka je lepší než ta kupovaná a přípravu zvládne každý
31. 10. 2023 Vaření
Milujete tyčinku Margot? Tak si připravte tuhle podle snadného receptu a už nikdy jinou chtít nebudete. Suroviny jsou k dostání všude a postup je velice jednoduchý.
Hvězda Orionu
Kokosová tyčinka, obalená v mléčné čokoládě, patří mezi legendární cukrovinky z dob socialismu. Vyráběla se tehdy v továrně Orion na pražských Vinohradech, kde se zrodila i spousta jiných nezapomenutelných dobrot.
Mezi jinými třeba Kofila, Ledové kaštany, Milena nebo dětmi tak milované Kočičí jazýčky. Margotka byla vynalezena v roce 1944, těsně před znárodněním továrny a jejím přesunutím do Modřan.
Pamětníci přísahají, že dříve bývala tyčinka lepší, poctivější. Pokud si to myslíte taky, není nic snazšího, než si Margotku vyrobit doma. Je to velice snadné a můžou vám asistovat i děti, bude je to bavit.
Mohlo by vás zajímat
Recept na domácí Margotku
Na domácí tyčinku Margot smíchejte kokosovou mouku, strouhaný kokos, kokosový olej a Salko. Přidejte rozinky (asi půl sáčku) namočené v rumu nebo v čaji a rozmixujte.
Poměry surovin záměrně neuvádím, ale těsto musí být takové konzistence, jako když uděláte třeba linecké, nebo jako když si děti hrají s plastelínou. Musí zkrátka vzniknout tvárná hmota. Když bude moc řídká, přisypávejte kokos, když moc hustá, přidávejte Salko nebo rum (čaj).
Z hmoty vytvarujte tyčinky Margot (jako na fotce) a dejte vychladit. Pak vychlazené tyčinky přelévejte rozpuštěnou čokoládou (použila jsem Lindt, velmi dobře se s ní pracuje), nechte ztuhnout a zabalte do pečicího papíru.
Moje tipy:
- Pro autentičtější chuť se hodí spíš ten rum, já jsem použila čaj, protože byly tyčinky pro děti.
- Kokosová mouka (neplést s moučkou!) je běžně k dostání, 250 g stojí zhruba 45 Kč. Jako kokosová moučka se naopak označuje strouhaný kokos. Na Margotky ale potřebujete obojí.
- V nouzi se kokosová mouka dá nahradit rozemletými piškoty, ale chuť už bude jiná.
- Rozinky namočte do rumu nebo do horkého čaje den předem, Margotka bude šťavnatější.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na jemné jablečné knedlíčky ze dvou ingrediencí? Lehká večeře nebo dezert je na stole za chvilinku
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19