Jitrnice s kysaným zelím a bramborem: Jitrnice je třeba včas vyndat z lednice, obalit v mouce a zelí správně ochutit
28. 11. 2023 Vaření
Máte chuť na jitrnice? Připravte si výborné jitrnice s kysaným zelím a bramborem. Vynikající rychlé jídlo provoněné vyškvařenou slaninou zvládnou i začátečníci v kuchyni.
Jitrnice domácí i kupované
Také si rádi pochutnáváte na voňavých jitrničkách? Tradičně se připravují o masopustu, ale jsou k sehnání i mimo něj. Jde o naplněná střívka, která se vaří ve vodě. Jelita jsou na rozdíl od nich ještě plná krve a krup. Jitrnicím se říkávalo jaternice, protože součástí směsi jsou i játra. Jelítka si můžeme koupit, ale také si je připravit doma z částí vepře, které seženeme u řezníka. Chuť jim dodává vývar, pepř, sůl, majoránka a česnek.
Ale i začátečníci v kuchyni zvládnou přichystat jitrnice s kysaným zelím a vařeným bramborem z kupovaných jitrnic.
Mohlo by vás zajímat
Kysané zelí k jitrnicím
Když doma máme vlastní kysané zelí, můžeme tuto dobrotu využít i v teplé variantě třeba právě k jitrnicím. Krásně ho provoní rozškvařená slanina a růžovoučká osmažená cibulka. Zelí můžeme ochutit i bobkovým listem, výborný je i kmín. Zelí můžeme zasypat troškou mouky a zahustit ho tak. Pak už jen osladíme cukrem a okyselíme octem.
Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…
Jitrnice s kysaným zelím a bramborem
Jitrnice vyndejte z lednice asi dvě hodiny před přípravou. Budete potřebovat: 4 jitrnice, hladkou mouku a 2 lžíce oleje. Na zelí si připravte: 800 g kysaného zelí, 4 lžičky cukru, 200 g slaniny, 1 cibuli, 2 lžičky hladké mouky a sůl podle potřeby.
Jak na to? Nejdříve si připravte zelí. Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do kastrolu rozškvařit. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Přidejte cibuli ke slanině a smažte ji dorůžova. Přidejte lžičku hladké mouky a chvilku smažte, až je jíška světle narůžovělá. Pak přidejte kysané zelí, cukr a trochu vody. Duste zhruba čtvrt hodiny.
Jitrnice vyndejte z lednice asi dvě hodiny před přípravou. Pak je obalte v hladké mouce. Na pánev dejte lžíci oleje a nechte ho mírně zahřát. Vložte na něj jitrnice a na mírném ohni je opékejte ze všech stran. Díky mouce by neměly prasknout. Pokud se to přesto stane, obsah se nalepí na boky jitrnic a opeče se spolu s nimi. Podávejte s přichystaným kysaným zelím a vařeným bramborem.
Náš tip: Připravte si lahodné dušené hlávkové zelí podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Jak využít jitrnicový prejt? Skvěle chutná zapečený i jako náplň do taštiček nebo v podobě polévkových knedlíčků
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19