Jak připravit šťavnaté uzené k novoroční čočce: Skvělou chuť zajistí jednoduchý fígl s vodou
30. 12. 2023 Vaření
Na Nový rok se nemá jíst drůbež, aby neuletělo štěstí, ani ryby, protože by nám štěstí mohlo uplavat, a na talíři by neměl být zajíc. To by štěstí uteklo. A jaké maso tedy volit? Určitě vepřové – a nejlépe uzené.
Čočka a vejce s uzeným
První den v roce má nezastupitelné místo našem jídelníčku čočka, protože prý zajistí, že se nás budou po celý rok držet peníze. V některých rodinách se vaří čočková polévka, jinde se čočka připravuje klasicky nakyselo s volským okem, protože vejce je symbolem nového života, okurkou a/nebo s uzeným masem.
Mohlo by vás zajímat
Aby uzené zůstalo šťavnaté
Je pravda, že s kouskem dobrého a šťavnatého uzeného masa je novoroční oběd hned slavnostnější. Jak ale uzené co nejlépe připravit, aby nebylo vysušené a zůstalo šťavnaté a voňavé? Ačkoli se to na první pohled zdá jednoduché, je třeba dodržet pár zásad. Záleží také na tom, jestli budeme maso vařit v papiňáku nebo v normálním hrnci na sporáku, tlakový hrnec přípravu výrazně urychlí.
Mohlo by vás zajímat
Jak nejlépe uvařit uzené maso?
Pokud máme libové uzené, vkládáme je do vroucí vody. Ihned se zatáhne a při vaření nevysuší. Máme-li tučnější uzené, vkládáme je do studené vody a bude pak jak šťavnaté maso, tak chuťově silný vývar.
Při vaření vždy přidáme 3 bobkové listy, několik kuliček nového koření a pepře, stroužek česneku, menší cibuli a trochu kmínu, se solí šetříme nebo ji vůbec nepoužijeme, protože uzené maso už je slané dost.
Vaříme zhruba 90 minut, v papiňáku stačí 45–60 minut. Vývar z masa pak slijeme, protože se může hodit například na polévku.
Na závěr lze využít jeden profesionální kuchařský trik. Uvařené uzené maso pak zalijeme studenou vodou a necháme je krátce, maximálně 5 minut, odpočívat, aby se „zatáhlo“. Teprve pak ho vyndáme a upravíme dle potřeby.
Uzené se výborně hodí nejen k novoroční čočce, skvěle chutná s bramborovou kaší nebo jen s chlebem, hořčicí a kyselou okurkou.
Mohlo by vás zajímat
Vaření v páře nebo v pomalém hrnci
Uzené maso není potřeba vařit ve vodě, pokud nepotřebujeme vývar na polévku. Přirozenou chuť si zachová při vaření v páře. Maso opláchneme, položíme na pařák v hrnci s menším množstvím vody a vaříme mírným varem, dokud maso nezměkne. Na dně hrnce pak zůstane menší množství silného a chuťově výrazného vývaru, který pak můžeme použít k ochucení nebo i k omaštění čočky.
Skvělé je i vaření v pomalém hrnci, maso se nikdy nevysuší a vznikne jak silný vývar, tak skvělý šťavnatý hlavní chod.
Mohlo by vás zajímat
Uzené pečené v troubě
Uzené maso můžeme péct v pekáčku nebo i v remosce. Jeho chuť se tak zvýrazní. Stačí maso omýt a vložit do pekáčku či do remosky. Přidáme k němu půl cibule (ale neoloupané), několik kuliček nového koření a pepře, podlijeme troškou vody a pečeme za občasného podlévání a přelévání vypečenou šťávou doměkka.
Náš tip: Z uzeného masa můžete připravit vynikající polévku podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cmunda po Kaplicku: Jihočeský bramborák s uzeným je voňavá, křupavá a šťavnatá dobrota, kterou připravíte za chvilku
7 receptů na čočkovou polévku: Výtečné luštěninové polévky zvládnete snadno, rychle a levně
Máte doma tlakový hrnec? Nebo váháte, zda si jej pořídit? Vysvětlíme, proč a jak s ním správně vařit
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Čočková polévka s klobásou a bramborami: Klobáska ji skvěle ochutí, brambory zahustí, hlavně nás ale zasytí i báječně zahřeje
Remoska: Nezničitelná přenosná trouba stávala kdysi 180 Kčs a funguje dodnes. Špekáčky z ní jsou nepřekonatelné, říká chalupář z Rychleb
7 oblíbených jídel z čočky: Vaříme chutně, levně a výživně