Český nároďák se chystá na kuchařskou olympiádu: Půjde o prověrku našich schopností, říká manažer týmu Tomáš Popp
27. 1. 2024 Historie a zajímavosti
Olympiáda, pomyslný vrchol snažení není pouze záležitostí pro sportovce, existuje totiž také její gastronomická verze. Na tu letošní, odehrávající se od neděle ve Stuttgartu, se pečlivě připravoval i český národní tým.
Olympiáda ukáže kvality
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky vysílá na olympiádu, která proběhne mezi 2. - 7. únorem v německém Stuttgartu, jak juniorský, tak seniorský národní tým. Gastronomická verze Her je rozdělena do dvou hlavních soutěžních kategorií – Chefs Table a Restaurace národů. V každé z těchto kategorií prezentuje své kuchařské umění šestice profesionálů, z nichž jsou čtyři kuchaři a dva cukráři. Na přípravu pokrmů mají celkem šest hodin, přičemž hodnocena je jak technická dovednost, tak i chuť a prezentace servírovaných jídel.
Mohlo by vás zajímat
Tradiční pokrmy i jednohubky
Pro český nároďák bylo prioritou se dobře připravit především na kategorii Chefs Table, což potvrzuje i kapitán naší reprezetace Patrik Bečvář. „Tým se schází ke společným tréninkům dvakrát měsíčně. Soustředíme se na obě soutěžní kategorie, ale věnujeme zvýšenou pozornost Chefs Table, což je poměrně nová a možná ještě náročnější disciplína než Restaurace národů,“ říká jeden z nejtalentovanějších českých šéfkuchařů.
Disciplína Chefs Table představuje širokou paletu pokrmů. Zahájí se pečivem, jedním druhem másla a dipem nebo pomazánkou, které by měly reprezentovat chutě typické pro daný národ a jeho tradice. Následují čtyři typy finger foodů, tedy jakýchsi jednohubek. Dva kousky přitom musí být podávány teplé a dva studené.
Maso i jídlo pro vegany
Poté je prezentován slavnostní stůl pro dvanáct osob, na němž nesmí chybět dvě rybí speciality, dvě přílohy a dvě omáčky. Po této části přijde na řadu tříchodové menu, skládající se z veganského pokrmu, masa a dezertu. Chefs Table je zakončen výběrem čtyř druhů petit fours, tedy minidezert z piškotového těsta s náplní.
Manažer týmu Tomáš Popp na složitou disciplínu upozorňuje také: „Chefs Table je opravdovou zkouškou našich dovedností. Jde o velmi náročnou kategorii, která zahrnuje i výrobu speciálního inventáře,“ popisuje populární šéfkuchař.
Junioři bojují také
Restaurace národů se na první pohled může jevit jako jednodušší disciplína, na druhou stranu je v ní úkolem připravit 110 porcí tříchodového menu v časovém rámci šesti hodin a přidat i následný servis, na jaký jsou zvyklí zákazníci lepších restaurací. Hodnotící kritéria zahrnují technickou stránku přípravy i degustační kvality. Junioři se setkají se stejnými výzvami v obou disciplínách, ale v Restauraci národů mají „úlevu“ v počtu porcí, musí totiž připravit „pouze“ 70 porcí menu.
Nahlédněte do naší fotogalerie, kde se lépe seznámíte s naší kuchařskou reprezentací:
Náš tip: Česká kuchyně bez knedlíku, to by asi nešlo. Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu připravit ten hrnečkový:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Český nároďák se chystá na kuchařskou olympiádu: Půjde o prověrku našich schopností, říká manažer týmu Tomáš Popp
Jídlo ve vlacích Českých drah může být zážitkem, říká šéfkuchař Tomáš Popp. Vždyť ho připravuje kuchařská reprezentace
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 14 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 16 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 18 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 19 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Snídaně pro lenochy: Fermentovanou ovesnou kaši podle receptu Hanky Zemanové večer zamícháte a ráno posnídáte
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní