Holka u plotny radí: Rychlé trdelníky z listového těsta jsou na stole do 30 minut. Voní skořicí a chutnají skoro jako ty pravé
30. 1. 2024 Vaření
Jestli taky milujete trdelníky, ale zrovna nemáte čas nebo suroviny na ty pravé z kynutého těsta, vyzkoušejte tuhle vychytávku. Trdelníky z listového těsta můžou být na stole do 30 minut a pro jejich přípravu nepotřebujete ani žádné zvláštní vybavení. Stačí jen pár prázdných plechovek od coly.
Maďarský originál
Trdelník neboli Kürtőskalács pochází podle Maďarského muzea lidové kultury z oblasti Sikulsko (Székelyföld) v Sedmihradsku v dnešním Rumunsku. Odtud se pak jednoduchý moučník rozšířil do celé maďarsky mluvící části monarchie.
První známý recept byl zaznamenán v roce 1784 v sedmihradské kuchařce hraběnky Márie Mikes. Těsto se tehdy peklo na tyči, původně se ani nesladilo, až později se začalo sypat oříšky a cukrem. Ze Sikulska se recept rozšířil v 18. století do slovenské Skalice a odtud pak i do dalších měst a zemí.
Maďarské slovo kürtőskalács přitom představuje spojení slov kürtő (komín) a kalács. Tedy něco jako komínový koláč. Svou horkostí i vzhledem totiž moučník připomíná právě komín s kouřem. Ostatně, jako chimney cake (komínový koláč) je tento sladký váleček známý na celém světě. Český název trdelník pak odkazuje k trdlu (válci), na němž se pochoutka pekla.
Tradičně se trdelník dělá z těsta kynutého, ale já jsem se rozhodla vyzkoušet, jak bude chutnat a vypadat z těsta listového. Překvapivě vypadá téměř stejně a chutná podobně. Hlavně první den. Pokud chcete, vyzkoušejte tuhle super rychlou verzi taky.
Mohlo by vás zajímat
Trdelník z listového těsta
Jednodušší už to být nemůže, věřte mi, tohle zvládne i začátečník! Pokud nemáte čas, nebo nejste zvyklí s kynutým těstem pracovat, případně vám došlo droždí, je trdelník z těsta listového jasnou volbou.
Nepotřebujete pro jeho výrobu ani žádné zvláštní vybavení. Jen pečicí papír, alobal a pár prázdných plechovek od coca-coly. Tak pojďme na to.
Suroviny: 1 balení rozváleného listového těsta, 1 vejce, krupicový cukr, skořice, olej na potření plechovek. Dále: alobal, prázdné plechovky od coly nebo jiného nápoje, pečicí papír
Jak na to? Nejdříve si rozehřejeme troubu na 200 - 210 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem. Listové těsto vyjmeme z obalu a rozprostřeme je na plát. Pomocí rádýlka (viz galerie) nakrájíme těsto na asi 2 cm široké pruhy.
Cukr smícháme se skořicí a vysypeme na hluboký talíř. Plechovku coly obalíme alobalem a potřeme olejem. Těsto v pruzích namotáváme na plechovku tak, aby se pruhy navzájem překrývaly. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem a obalíme ve směsi cukru a skořice.
Takto obalíme obě (nebo všechny) plechovky a položíme na plech. Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova. Poté vyjmeme plech a trdelníky necháme vychladnout. Podáváme čerstvé, ideálně v den upečení.
Moje zkušenosti a tipy:
- Alobal omotejte kolem plechovky jako bonbon, přičemž konec, který je na plechovce otevřený, nechte volně otevřený i s alobalem. Takto vám plechovka půjde po upečení krásně vyjmout. Vyzkoušela jsem si verzi klasického omotání, ale "bonbon" je praktičtější.
- Potření olejem je nutný krok, jinak se těsto přilepí.
- Plechovku nikdy nestavějte při pečení na stojato, jinak těsto sjede a nebude držet tvar.
- Lepší jsou na pečení plechovky užší a vyšší, z ostatních je trdelník poměrně veliký.
- Těsto lze omotat na plechovce 2x, pak bude chuť i vzhled více připomínat klasický trdelník. Ovšem počítejte s tím, že to pak už je opravdu obr trdelník (je vidět na jedné fotce v galerii). Chuť takového trdelníku je ale lepší.
- Z jednoho balíčku listového těsta (koupila jsem v akci za 21 Kč) uděláte 2 trdelníky. Kynuté těsto tedy vyjde finančně lépe.
- Trdelník z listového těsta doporučuji jíst hned v den upečení, druhý den je sice stále ještě dobrý, ale už trochu sušší. Dá se ale naplnit nutellou a šlehačkou.
- Na závěr: tahle verze není levnější, jen jen rychlejší a takřka bezpracná. Skutečně do půl hodiny je moučník na stole.
- Pokud preferujete kynuté těsto, lze stejným způsobem upéct trdelínky na plechovce i z něj.
Postup přípravy najdete v mé galerii:
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit