Holka u plotny radí: Dušená kedlubna se zakysanou smetanou a vejcem ochuceným řepou chutná skvěle
26. 2. 2024 Vaření
Máte rádi rychlá snadná a lehká jídla? Dušená kedlubna podle receptu mého táty mezi ně určitě patří. Připravená je v cukuletu a smlsnou si na ní klidně i celiaci nebo ti, co se snaží zhubnout. Ale u nás chutná bez výjimky všem!
Kedlubna lehce a zdravě
Pokud máte rádi tuhle zeleninu, určitě neváhejte a vyzkoušejte následující recept. Dušenou kedlubnu jen ze dvou surovin! Žádná mouka, žádné složité zahušťování, jen porce zdravé zeleniny a bílkovin.
Recept mám, stejně jako minulý týden u tvarůžkové pomazánky, od svého táty. Jak už jsem psala, je důchodce, sám si vaří a volí často snadná a na přípravu rychlá a jednoduchá jídla. Tak nám kdysi představil i dušenou kedlubnu se zakysankou.
Od té doby ji v doma milujeme všichni. A zejména já, když nemám nápady, co vařit a potřebuju něco naservírovat rychle.
Pro tentokrát jsem ale jídlo malinko zpestřila vajíčkem marinovaným v červené řepě. Vlastně šlo jen o to, vyzkoušet, jak to bude chutnat i vypadat. Ale je na vás, zda tento "doplněk" zkusíte taky. I bez něj je jídlo moc dobré.
Mohlo by vás zajímat
Recept na dušenou kedlubnu
Na dušenou kedlubnu budete potřebovat: 2 středně velké kedlubny, 1 kelímek zakysané smetany, trochu másla a sůl.
Na marinovaná vejce: 2 vejce a sterilovanou červenou řepu.
Jak na to? Kedlubnu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Z natí vyberte hezčí části a pár lístků také nasekejte nahrubo. V kastrůlku rozpusťte máslo a kedlubnu i s nasekanými listy na něm poduste do poloměkka. Přidejte sůl a zakysanku a krátce prohřejte. Je hotovo!
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Jak na marinované vejce? Vajíčka vařte v osolené vodě přesně 6-7 minut. Poté ihned zchlaďte studenou vodou a nechte zcela vychladnout. Vychladlá vejce oloupejte a dejte je do vhodné skleničky nebo misky. Zalijte sterilovanou řepou a nechte v chladu marinovat 12-24 hodin.
Moje tipy:
- Pokud chcete ke kedlubně podávat i marinovaná vejce, musíte je pochopitelně začít dělat dříve, aby se stihla namarinovat. Ale je také možné servírovat kedlubnu jen s bramborami, anebo s bramborami a vařeným vejcem.
- Kedlubna samotná je připravená velice rychle, my ji máme rádi ještě napůl křupavou, takže ji nevaříme moc dlouho.
- Listy k ní dávat nemusíte, ale pro mě to vytváří zajímavý barevný i chuťový efekt. Mimochodem, listy i tak nemusíte vyhazovat, dá se z nich připravit dobré kedlubnové "zelí".
- Co se týká vejce naloženého v řepě, na talíři vypadá velmi efektně a je i chuťově zajímavé. Jen pozor, řepa je v něm dost znát, takže je to jen pro ty, kterým to nevadí. Tohle vejce může být i dobrým doplňkem salátu.
- Můj táta přidává ke kedlubně vždy trochu vegety. Nic proti, chutná to taky dobře a jsou už běžně k dostání vegety bez éček. Jen sušená zelenina a sůl.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Holka u plotny radí: Jak na babiččin nepečený dort ze dvou surovin? Zvládnete to za 5 minut!
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině
Holka u plotny radí: Tvarůžková pomazánka jen ze dvou ingrediencí skvěle chutná na celozrnné bagetě