Císař Nero měl rád maso plněné masem, během hostin jedl vleže a mezi chody vyžadoval sex
14. 4. 2024 Historie a zajímavosti
Starověký tyran a despota, který své odpůrce i z řad rodiny nechal nemilosrdně zavraždit. Císař Nero se dožil pouhých jednatřiceti let, krátký život však maximálně naplnil, mimo jiné i dlouhými a extravagantními hostinami.
Kdo byl Nero
Žil v prvním století našeho letopočtu a na římský trůn usedl v necelých sedmnácti. Císař Nero v prvních letech své vlády respektoval poradní sbor a politika ho moc nezajímala. Pozvolna však omezil vliv poradců a začal odstraňovat své protivníky včetně vlastní matky Agrippiny.
Postupně se z něj však stal naprosto nevyzpytatelný diktátor. Psychiatři by dnes rozhodně diagnostikovali těžkou poruchu osobnosti.
Mohlo by vás zajímat
Pitky s přáteli a sex mezi chody
Obklopoval se přáteli, kteří neměli zrovna moc dobrou pověst, ačkoli pocházeli z urozených rodů. S nimi se pak v převlecích, aby ho nikdo nepoznal, vydával do římských krčem a nevěstinců.
Říkalo se, že hubené nohy římského císaře Nera nemohou unést jeho obrovské břicho, které si plnil na proslulých dvanáctihodinových hostinách, které pořádal. Stejně jako běžní Římané konzumoval podávané pokrmy vleže. Mezi jednotlivými chody ale vyžadoval sex. Nepřekvapí tedy, že si pro hostiny vybíral často místa v blízkosti nevěstinců.
Mohlo by vás zajímat
Maso plněné masem
A co se na hostinách podávalo? Samozřejmě maso, preferované bylo to vepřové. Krávy Římané chovali hlavně kvůli mléku, z kterého vyráběli sýry. Neservírovaly se však jen obyčejné pečeně. Zruční kuchaři z vepřovémo masa vyřezávali například tvary slepice nebo se vepříkovi plnilo břicho dalším masem a pak se teprve rožnil.
Pochoutkou byl plch. Malý hlodavec připomínající veverku kříženou s myší se považoval za delikatesu. Pekl se plněný pro změnu masem vepřovým.
V Římě, rozkládajícím se u řeky Tibery, byly na jídelníčku také čerstvé říční ryby a výjimkou pro bohaté nebyly ani mořské ryby a mořské plody.
Mohlo by vás zajímat
Exotičtí ptáci i zelenina na talíři
Mezi lahůdky patřili také ptáci. Plameňáci, pávi, ale i papoušci se servírovali poměrně často, vyhledávaný byl jejich jazyk. Přílohou byl celozrnný chléb nebo placky, fazole, čočka a také hodně zeleniny.
Nero měl údajně rád pórek, který byl ve starém Římě poměrně běžnou a napříč sociálními skupinami rozšířenou zeleninou.
Zapomenout nesmíme na dezerty. Kromě čerstvého ovoce to byly například sladké placky podobné našim palačinkách pokapané medem nebo smažené datle s medem.
Mohlo by vás zajímat
Jídlo jako zbraň
Císař Nero postupně vyvraždil svou rodinu včetně tří manželek. S věkem narůstal jeho sadismus. Oblíbenou vražednou metodou bylo nasypání jedu do jídla. Není překvapením, že císařovy excesy nebyly v senátu oblíbené a že se proti němu uskutečnilo několik povstání.
Nero zemřel v pouhých jednatřiceti letech. Krátce poté, co byl prohlášen za nepřítele lidu, chtěl uprchnout do Egypta. To se mu už nepodařilo a oficiální popravě unikl sebevraždou - v roce 68 se bodl do krku.
Náš tip: Staří Římané včetně císaře Nera měli rádi sladké placky. Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu palačinky s džemem.
Zdroje informací:
theguardian.com: Famous foodies: Emperor Nero
nytimes.com: Food News: Rich Man's Asparagus; Emperor Nero Was an Ardent Fan of the Leek
getty.edu: What Did Ancient Romans Eat?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Celestýnské nudle
Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více
Cordon bleu
Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více
Drobenka (pekařská)
Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více
Javorový sirup
Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Moretum: Česneková pomazánka podle antického receptu má pořádné grády, česnekem se v ní nešetří
Chléb a pivo byly základními potravinami starověkého Egypta. Do hrobek zemřelým se dávalo tisíc bochníků a pivo popíjely i děti
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Co se jedlo v dobách Sámovy říše? Kaše se mastila lněným olejem, maso bylo na talíři každý den a výjimkou nebyl ani kůň
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pět moučníků, na kterých si pochutnáváme tisíce let: Palačinky jedl už „ledový muž“ Ötzi a cheescake pekli staří Řekové