Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Císař Nero měl rád maso plněné masem, během hostin jedl vleže a mezi chody vyžadoval sex
Zdroj: Wikimedia Commons, Jan Styka - Own work, Public Domain

Starověký tyran a despota, který své odpůrce i z řad rodiny nechal nemilosrdně zavraždit. Císař Nero se dožil pouhých jednatřiceti let, krátký život však maximálně naplnil, mimo jiné i dlouhými a extravagantními hostinami.

Kdo byl Nero

Žil v prvním století našeho letopočtu a na římský trůn usedl v necelých sedmnácti. Císař Nero v prvních letech své vlády respektoval poradní sbor a politika ho moc nezajímala. Pozvolna však omezil vliv poradců a začal odstraňovat své protivníky včetně vlastní matky Agrippiny.

Postupně se z něj však stal naprosto nevyzpytatelný diktátor. Psychiatři by dnes rozhodně diagnostikovali těžkou poruchu osobnosti. 

Pitky s přáteli a sex mezi chody

Obklopoval se přáteli, kteří neměli zrovna moc dobrou pověst, ačkoli pocházeli z urozených rodů. S nimi se pak v převlecích, aby ho nikdo nepoznal, vydával do římských krčem a nevěstinců. 

Říkalo se, že hubené nohy římského císaře Nera nemohou unést jeho obrovské břicho, které si plnil na proslulých dvanáctihodinových hostinách, které pořádal. Stejně jako běžní Římané konzumoval podávané pokrmy vleže. Mezi jednotlivými chody ale vyžadoval sex. Nepřekvapí tedy, že si pro hostiny vybíral často místa v blízkosti nevěstinců.

Maso plněné masem

A co se na hostinách podávalo? Samozřejmě maso, preferované bylo to vepřové. Krávy Římané chovali hlavně kvůli mléku, z kterého vyráběli sýry. Neservírovaly se však jen obyčejné pečeně. Zruční kuchaři z vepřovémo masa vyřezávali například tvary slepice nebo se vepříkovi plnilo břicho dalším masem a pak se teprve rožnil.

Pochoutkou byl plch. Malý hlodavec připomínající veverku kříženou s myší se považoval za delikatesu. Pekl se plněný pro změnu masem vepřovým.

V Římě, rozkládajícím se u řeky Tibery, byly na jídelníčku také čerstvé říční ryby a výjimkou pro bohaté nebyly ani mořské ryby a mořské plody.

Exotičtí ptáci i zelenina na talíři

Mezi lahůdky patřili také ptáci. Plameňáci, pávi, ale i papoušci se servírovali poměrně často, vyhledávaný byl jejich jazyk. Přílohou byl celozrnný chléb nebo placky, fazole, čočka a také hodně zeleniny. 

Nero měl údajně rád pórek, který byl ve starém Římě poměrně běžnou a napříč sociálními skupinami rozšířenou zeleninou. 

Zapomenout nesmíme na dezerty. Kromě čerstvého ovoce to byly například sladké placky podobné našim palačinkách pokapané medem nebo smažené datle s medem.

Jídlo jako zbraň

Císař Nero postupně vyvraždil svou rodinu včetně tří manželek. S věkem narůstal jeho sadismus. Oblíbenou vražednou metodou bylo nasypání jedu do jídla. Není překvapením, že císařovy excesy nebyly v senátu oblíbené a že se proti němu uskutečnilo několik povstání.

Nero zemřel v pouhých jednatřiceti letech. Krátce poté, co byl prohlášen za nepřítele lidu, chtěl uprchnout do Egypta. To se mu už nepodařilo a oficiální popravě unikl sebevraždou - v roce 68 se bodl do krku.

Náš tip: Staří Římané včetně císaře Nera měli rádi sladké placky. Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu palačinky s džemem.

Zdroje informací:

theguardian.com: Famous foodies: Emperor Nero

nytimes.com: Food News: Rich Man's Asparagus; Emperor Nero Was an Ardent Fan of the Leek 

getty.edu: What Did Ancient Romans Eat?

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více

Jidáše

Jidáše

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli