Den limonády
Národní den
7. května je ideální den na lahodné osvěžení. Slavíme Den limonády, nejoblíbenějšího nealkoholického nápoje se spoustou příchutí a variant. Možná znáte také moravský název sodovka nebo sifon. Víte, odkud se vlastně limonáda vzala a jak si ji doma připravit?
Limonádu v dnešní době seženeme snadno téměř v každé hospůdce. Je to totiž oblíbené sladké letní osvěžení s bublinkami. Věděli jste však, že limonáda má své kořeny ve Francii? První citronová limonáda bez bublinek zde vznikla v roce 1630, a protože se citron francouzsky řekne "le limon", lehce pak vznikl název "limonáda". U nás do druhé světové války dělali ovocné limonády cukráři smícháním ovocné šťávy a jedlé sody, odtud zase moravský název "sodovka". V dnešní době se limonády nasycují oxidem uhličitým, který se postará o specifické oblíbené bublinky. Příchutí je velké množství, ale mezi ty nejznámější patří kolové limonády, citrusové, malinové a jiné ovocné, nebo bylinkové šťávy jako například levandule a bez.
Jak udělat domácí limonádu
Příprava domácí limonády zabere jen chvíli a jako osvěžení při posezení s přáteli jistě sklidí velký úspěch. Základem je jemně perlivá voda, ale můžeme použít i neperlivou. Dále do pravé limonády patří citrusy jako limetka, pomeranč a citrony. Použijeme jejich šťávu a pár koleček můžeme využít na ozdobu. Další postup záleží na naší chuti, můžeme přidat nakrájené ovoce a ovocnou šťávu, dokonce i kompot. Dosladíme třtinovým cukrem, přidáme kostky ledu a ozdobíme lístky máty. Limonádu podáváme vychlazenou.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den limonády?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí