Anthony Bourdain odhalil obyčejným lidem zákulisí vysoké gastronomie
Novinář, moderátor, aktivista, spisovatel - především ale šéfkuchař. To všechno byl Anthony Bourdain, rodák z amerického New Yorku a šéfkuchař vyhlášeného manhattanského podniku Brasserie Les Halles. Bourdain vystudoval prestižní The Culinary Institute of America. To v něm vzbudilo zájem o takzvanou haute cuisine, neboli vysokou gastronomii a její umění. O zákulisí světa luxusních restaurací a michelinských kuchařů napsal knihu s názvem Důvěrnosti z kuchyně, která toto prostředí přiblížila i běžným lidem.
Bourdain měl na kontě několik úspěšných televizních pořadů, v nichž cestoval po světě a ochutnával cizokrajné kuchyně a lokální speciality. Angažoval se v boji za ženská práva a také v kampani MeToo. Bohužel skončil tragicky; v roce 2018 jej našli mrtvého v pokoji hotelu Le Chambard ve Kaysersberg-Vignoble ve francouzském departementu Haut-Rhin, kde zrovna natáčel další díl jednoho ze svých kulinárně-cestovatelských pořadů. Příčinou smrti byla sebevražda. Navzdory smutnému a předčasnému konci se ovšem Bourdain nesmazatelně zapsal do historie moderní gastronomie.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Zmírněte paralyzující menstruační bolesti: Od křečí v podbřišku pomůžou tyto potraviny
Česká gastronomie v průběhu věků: Za první republiky byla uznávaná, dnes je plná náhražek
Dušená vepřová plec s kapustičkami je báječně šťavnavá, vůni dodá rozmarýn a skvělou chuť česnek a cibule