Recepty české kuchyně: Naše vaření stojí na polévkách, omáčkách a knedlících
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření v Rakousku i Německu, proto tolik milujeme řízky, guláš a především knedlíky, které jsou pro nás možná nejtypičtější přílohou. Houskové patří právě k omáčkám, zatímco bramborové se hodí například k výpečkům se špenátem, nebo dušeným zelím. Vedle knedlíků holdujeme také vařeným bramborám nebo bramborové kaši.
Sváteční jsou pro nás pečínky, tradiční je především kuře nebo kachna. Milujeme smažení v trojobalu, do něhož kromě masa rádi schováme třeba i žampiony, květák nebo hermelín. Jak je zvykem v celé evropské kuchyni, oddělujeme slaná a sladká jídla a obzvlášť si libujeme v moučnících. Různé koláče, bábovky, buchty, záviny či rolády jsou součástí každého správného českého nedělního oběda.
Související články
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 2 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 3 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 16 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 18 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 20 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Oběd na neděli: Uvařte si bohatý boršč se třemi druhy masa, řepou a rajčaty
Masopust 2023: Kam se letos vydat za maškarami, na nejlepší jitrnice a dozlatova osmažené koblihy?
Šéfkuchař radí, jak využít bramborové slupky: Vylepší polévku i omáčku, ale jen, když si pohlídáme jednu zásadní věc