Zimní recepty na zahřátí i na oslavu: Oblíbené (nejenom) vánoční dobroty
Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho pořádně nepotěší. Zimní chmury ale snadno zaženete vydatným jídelníčkem. Právě v zimě je potřeba dbát na dostatek živin, a to hned z několik důvodů. Zaprvé, tuková vrstva člověka nejlépe zahřeje a navíc se elegantně schová pod tlustým svetrem. Do plavkové sezóny času dost, a tak si bez výčitek dopřávejte omáčky, maso, husté polévky - například fazolovou, kapustovou nebo gulášovou. Nezapomínejte ale ani na přísun vitamínů, neboť právě v zimě jsme nejnáchylnější k různým chřipkám a nachlazením. Zázvorový čaj s medem a citronem by měl být vaší zimní stálicí.
A mysleme i na to, že zima znamená magické období adventu a Vánoce! Tyto svátky jsou krásné a kouzelné i proto, že patří jídlu. Minimálně o Štědrém večeru se celá rodina sejde, aby si dala bramborový salát, kapra, řízky nebo třeba vinnou klobásu. Jako dezert poslouží křehké a voňavé cukroví a na druhý den není nci lepšího, než posnídat vláčnou vánočku s mlékem nebo ještě lépe s teplým kakaaem. Ono to s tou zimou nakonec nebude tak hrozné, co říkáte?
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Naučte se makronky, paštiky nebo třeba mořské plody. Čekají na vás profíci z Chefparade
Kuřecí játra udělají z topinky luxusní pokrm: Voní majoránkou, říz jim dodá česnek a křupavost šťavnatá jablka
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu