Kvašáky II
Kvašáky jsou oblíbenou pochoutkou vrcholícího léta. Mnoho lidí si myslí, že vyrobit dobré kvašáky je umění. Právě naopak, je to velmi snadné! Připravíme je z přerostlejších okurek, voňavého kopru, kousku křenu a solného nálevu.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Někdy, pro chuť, přidám do jedné sklenice feferonku, někdo dává i stroužky česneku.
Recept mám od staré paní, naší kamarádky, která dělává každý rok dlouhou řádku pětilitrových sklenic kvašáků a já jí to vždy záviděla. Už pár let nemusím, vyrábím si svoje :-)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
23. 7. 2018 22:11
No a když se mi plíseň jeden čas furt dělala, tak jsem se toho zbavil tím, že jsem povrch nádoby nad hladinou i tu hladinu obden přejel plamenem flambovací pistole.
Ale většinou stačí před nakládáním všechny nádoby a nářadí, které u toho budete používat, spařit vroucí vodou. Také sůl rozpouštějte do vařící vody. Ono to čekání na zalití nálevem se vyplatí. Zalévejte, až budete moci v pohodě na hrnci, ve kterém jste vařili sůl, udržet ruku. Abyste si zase nezabili kvasné bakterie na okurkách teplem.
Já nedávám žádné listy, jednak je nemám a jednak posouvají chuť. Když mám, tam kopr, zralý, klidně i odkvétající, má lepší chuť než ten zelený, anebo nic. Pak to je skvěle okurkové. Nálev dělám tříprocentní jen sůl. Někdy přidám česnek, ale celý stroužek tak na pětilitrovku.
Letos jsem nakládal několíkrát v té třílitrové kvasné keramické nádobě a také i v pětilitrovkách od okurek. Tam jsem uzavření hladiny proti vzduchu udělal obyčejným mikrotenovým sáčkem, co má žena v ruličkách vždy doma, který jsem dal dovnitř nad hladinu a lil do něj vodu, až zcela pokryl hladinu nálevu a oddělil ji od vzduchu.
Přeji hodně úspěchů, bohužel konec sezony se blíží.
1. 8. 2017 17:49
1. 8. 2017 13:22
31. 7. 2017 21:34
20. 7. 2014 21:55
7. 8. 2013 07:57
Tak, jako magdalence, i mně s křenem krásně vykvasí vždycky a jak jsem psala v Poznámce receptu - je velice letitý a ověřený.
Pokud mrkneš na oba podobné recepty na kvašáky - i u těch je křen použitý
6. 8. 2013 21:51
6. 8. 2013 19:21
8. 7. 2012 08:54
2. 3. 2012 11:34
27. 7. 2011 09:27
27. 7. 2011 09:04
27. 7. 2011 07:57
26. 7. 2011 23:23
26. 8. 2010 08:26
Opravdu nevím, čím by to mohlo být, kvašáky dělám už roky a tohle se mi nestalo.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Banánové lívance
ing.zdenek.trojan@seznam.cz uvařil před 3 minutami
Domácí langoše
SaraValova uvařila před 49 minutami
Zelňačka (klasika)
NANNY uvařila před 1 hodinou
Bezinkový sirup
tomas392 uvařila před 1 hodinou
Pečená krkovička
tomas392 uvařil před 1 hodinou
Rychlý švestkový koláč s mákem
Olgaskvorova uvařila před 1 hodinou
Svíčková na smetaně
Choderaviktor uvařila před 2 hodinami
Kuřecí prsa - Havaj
Evule1 uvařila před 2 hodinami
Rychlá škvarková pomazánka
Hanicka81 uvařil před 2 hodinami
Křehké vafle
DanaSim uvařila před 2 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: nejlepší recept na kvašáky kvasaky nejlepší kvašáky kvašáky recept jak nakládat kvašáky kvašáky recepty jak se dělají kvašáky recept na kvašaky kvasáky na zimu domácí kvašáky výroba kvašáků jak dělat kvašáky kvašáky plísen dobré kvašáky recept na dobre kvasaky lák na kvašáky recepty kvasaky návod na kvášáky recepty na kvašáky kvašené okurky
Suroviny: okurka čerstvá, rybíz černý, listy vinné révy, kopr, křen, voda, sůl
Kvašáky II
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L8WX
37 názorů