Květák je velmi zdravý a chutný druh Košťálové zeleniny obsahující spoustu vitamínů
Hlavní část květáku neboli květenství, kterou konzumuje se skládá z mnoha bílých neotevřených květů. Bílou barvu mají díky zeleným listům květáku okolo květenství, které brání slunečnímu svitu, proto se v bílých částech nemůže vyvinout barevný chlorofyl.
Využití květáku v kuchyni
Květák můžeme konzumovat jak syrový tak tepelně upravený. Nejčastější příprava květáku je vaření v osolené vodě, kde se po uvaření dále upravuje např. smažením nebo zapékáním. V syrovém stavu se hojně používá například do salátu nebo se nakládá s ostatní zelenou do slaného nálevu. Skvěle se hodí také jako hlavní surovina do polévek a různých dušených pokrmů.
Existuje více druhů květáku
Dlouhým šlechtěním vznikly různé barevné kombinace květáků. Jejich pěstování je náročnější než u klasického květáku, proto i cena je o něco vyšší.
- Fialový květák: má jemnější chuť, je sladší a není nahořklý.
- Zelený květák: chuťově je velmi podobný bílému květáku, jeho zelená barva je způsobena vysokým množstvím chlorofylu.
- Oranžový květák: oranžová barva je způsobena vysokým množstvím karotenu, podobně jako u mrkve. Jeho chuť je velmi podobná bílému květáku.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 11 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 13 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 14 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 16 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jedlíkova cesta kolem světa: Na procházce Pekingem ochutnáte nudle i černá vejce
Cuketové bramboráky: Jak na ně, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé
Lečo po francouzsku: Při přípravě dokonalého ratatouille z rajčat, cuket, paprik a lilku hrají klíčovou roli správné suroviny