8 častých chyb při pečení mazanců: Na co si dát pozor?
Velikonoční mazanec symbolizuje slunce. Peče se na Bílou sobotu a patří mezi nejstarší druhy velikonočního pečiva. Je z kynutého těsta, které nás může pěkně potrápit. Čeho se vyvarovat a na co si dát pozor, aby se mazanec povedl?
Mazanec se pekl na Bílou sobotu, aby byl připraven na nedělní snídani. Předtím ho ale ještě hospodyňky donesly do kostela pro svaté pomazání, a tak vznikl jeho název. Aby byl váš mazanec chutný i krásný na pohled, je třeba dodržet určité postupy a vyvarovat se častých chyb. Které to jsou, to se dozvíte v následujícím článku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejčastější chyby při pečení mazance
U kynutého těsta se nemůžeme příliš řídit časem, ale těstem. Musíme umět poznat, kdy je těsto správně nakynuté.
- Nespařte si droždí! Často se totiž stává, že si chceme urychlit vyběhnutí kvásku a zalijeme droždí moc teplým mlékem. Už teplota nad 45 °C nám zabije kvasinky a těsto pak nebude vůbec kynout.
- Krátké hnětení těsta může zapříčinit nedostatečné promíchání surovin a také neuvolnění lepku. Lepek se uvolňuje hnětením a protože je těsto na mazanec těžké a hutné, hnětení musí probíhat dostatečně dlouhou dobu. Nebojte se tedy s těstem pracovat 10–15 minut.
- Nemíchejte všechny suroviny naráz, ale zapracujte máslo a sůl až nakonec, do dostatečně vyhněteného těsta.
- Častým kamenem úrazu bývá samotné kynutí. Nedostatečně nakynuté těsto je hutné, bez vzduchových bublin. Nechte těsto nakynout tak, aby zdvojnásobilo svůj objem.
- Nevytvarované těsto způsobí nevzhledně popraskaný mazanec, který nedrží svůj tvar. Proto těsto zpracujte do koule, tu utáhněte a teprve potom ho můžete mírně zploštit a dát kynout.
- Nespěchejte a dejte mazanci dostatek času, aby znovu nakynul. Dáte-li ho do trouby příliš brzy, popraská. Průměrná doba kynutí je jedna hodina.
- Nezapomeňte před pečením mazanec potřít rozšlehaným vajíčkem, získá tak krásnou a lesklou kůrku.
- Pozor na vysokou teplotu, mazanec je lepší péct při nižší teplotě. Prvních 10 minut na 180 °C a následně teplotu snížit na 160 °C.
Nebojte se kynutého těsta - pokud dodržíte dané postupy a vyvarujete se častých chyb, nemá se co pokazit a výsledek vás potěší. Na závěr přidáváme ještě videorecept, podle kterého se mazanec jistě podaří.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Jak na prefermenty? Smíchejte mouku, vodu, droždí a dopřejte směsi dostatek času
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře