Croissant je máslový rohlík z kynutého těsta: Jeho předností je nadýchanost a křehkost
Croissant, francouzsky půlměsíc, je sladké nadýchané pečivo z jemného kynutého těsta, prokládaného máslem. Jeho vznik se datuje do roku 1 686, kdy při obléhání Budapešti neznámý pekař toto pečivo upekl.
Croissant patří mezi nejoblíbenější druhy pečiva. Jemně lístkuje a přitom je lehoučký jako vata. Podáváme ho posypaný cukrem, pocákaný čokoládou nebo plněný sladkými i slanými nádivkami. Poradíme vám, jak se připravuje.
Mohlo by vás zajímat
Croissant - jeden recept za všechny
Připravíme si základní kynuté těsto:
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 5 g čerstvého droždí
- špetka soli
- 20 g rozpuštěného vlahého másla
- 300 ml vlažného mléka
Smícháme mouku se solí, uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme částí mléka. Necháme vzejít kvásek, přidáme k němu zbytek mléka a máslo a vypracujeme hladké těsto, které dáme do tepla kynout.
Připravíme si máslovou vrstvu. Na potravinářskou fólii poklademe tenké lupínky másla, přikryjeme opět fólií a máslo vyválíme. Dáme do chladu ztuhnout.
Jak vytvarovat těsto na croissanty
Z vykynutého těsta vyválíme silnou placku a na ni diagonálně položíme máslovou vrstvu. Rohy kynutého těsta přeložíme jako obálku a rozválíme na tloušťku 1 cm. Pak těsto složíme na třetiny a dáme na 1 hodinu do chladu. Odpočinuté těsto opět rozválíme a složíme na třetiny, ale otočené o 90 °. Toto opakujeme ještě 2x. Pak těsto rozválíme na dlouhý pás, rozkrájíme na trojúhelníky a z každého zamotáme rohlík. Necháme ještě hodinu kynout na plechu a upečeme na 200 °C do růžova.
Podobný postup jako u přípravy croissantů je při pečení rohlíků. Pokud jim dáváte přednost, můžete se nechat inspirovat naším videoreceptem:
Sladké drobečky
Těsto na croissanty se nazývá plundrové, což je kynuté, prokládané máslem. Jednodušší a rychlejší variantou je použití listového těsta nebo pokrájení másla přímo na vyválený kynutý plát. Při tvarování rohlíků můžeme na nejširší místo trojúhelníku položit lžičku náplně - marmelády, kousku ovoce, Nutelly nebo i tvarohu. Slané verze croissantů se plní po rozkrojení pečiva.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Croissant z listového těsta s jablíčky provoní celou naši kuchyň podzimem a potěší rodinu i blízké přátele
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Dovolená pro vaše chuťové pohárky: Udělejte si domácí croissanty jako z francouzské pekárny
Komentáře